НАГРАДА „АЛЕКСАНДАР ЛИФКА“ ЗА РАЈКА ГРЛИЋА – ПАЛИЋ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ

Фестивал европског филма Палић традиционално додељује награде “Александар Лифка” истакнутим домаћим и иностраним филмским ствараоцима, који су својим ангажманом дали изузетан допринос европској кинематографији оставивши неизбрисив траг.
Поред сценографа Миљена Кљаковића Креке, овогодишњи добитник награде “Александар Лифка” је Рајко Грлић, хрватски филмски редитељ, аутор култних филмова “Само једном се љуби”, “У раљама живота”, “Караула”, “Устав републике Хрватске”, и других.
Рајко Грлић (Загреб, 1947), режију играног филма магистрирао је 1971. на ФАМУ у Прагу. Аутор је неких он најзначајнијих филмова на нашим просторима, који су приказивани на редовном биоскопском репертоару свих пет континената, и у такмичарским програмима највећих светских фестивала укључујући и Кан. Као сценариста радио је на пет дугометражних играних филмова других режисера, као и на телевизијској серији “Грлом у јагоде”. Био је и продуцент више дугометражних филмова. Уз то је написао и режирао шеснаест краткометражних филмова и четрнаест документарних за телевизију. Написао је, режирао и продуцирао интерактивну филмску школу “How to make your movie; An interactive film school“, која је 1998. у Њујорку проглашена за најбољу светску мултимедију.

Добитник је Награде града Загреба, Годишње награде „Владимир Назор“, Награде „Владимир Назор“ за животно дело, Награде града Денвера за допринос светском филму, почасни је грађанин Монпељеа и почасни доктор Универзитета у Новој Горици.

Овогодишње, двадесет шесто издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал се традиционално одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка. Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру. Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, радионицама и стручним предавањима.

Филмски фестивал Палић основан је 1992. године и од некадашњих малих и непретенциозних Палићких филмских вечери, преко упорних покушаја стварања озбиљног регионалног фестивала у тешким временима изолације и првих покушаја повезивања кинематографија тада зараћених земаља израстао је у важну тачку на мапи европских филмских фестивала. Од 2003. постаје Фестивал европског филма Палић окренувши се промовисању стваралаштва европских аутора а тиме и место окупљања најважнијих уметника који обликују културну сцену Европе. Фестивал су посетили, између осталих, Никита Михалков, Кен Лоуч, Рој Андерсон, Кен Расел, Брајан Кокс, Тео Ангелопулос, Кристи Пују, Јиржи Менцл као и највећа имена српске и југословенске кинематографије. ФЕФ Палић је и добитник награде ЕФФЕ (у организацији Европске асоцијације фестивала) за најбољи европски уметнички фестивал у 2017-18. години.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: КОМУНИКАРТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *