МУЗИЧКЕ РАДИОНИЦЕ И ДОДАТНИ САДРЖАЈ 22. НОВОСАДСКОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА

Први пут у историји Новосадског џез фестивала, концерте ће имати прилику да прате љубитељи џез музике са свих страна света, искључиво онлине од 12. до 14. новембра, док ће уводне садржаје фестивала, музичке радионице, од 9. до 13. новембра, имати прилику да посети ограничен број људи.

У жељи да се културна дешавања децентрализују, Културни центар Новог Сада у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021“, организује музичке радионице које ће бити одржане у Културном центру Новог Сада у клубу “Трибина младих”, као и у културним станицама “Свилара” и “Млин”, а немузички садржај представиће изложба џез фотографија „Светлописи једног музичара: џез приче“ фотографа Мирослава Мајсторовића.

Као увод у сам фестивал и концертни програм, биће уприличене разне музичке радионице од којих је прва у низу радионица професора Игора Молнара, 9. новембра у културној станици „Свилара“. Током дугогодишње сарадње Музичке школе „Исидор Бајић“ и Културног центра Новог Сада, у складу са светским тенденцијама инклузије особа са посебним потребама и оних који то нису ове две институције су реализовале инклузивну радионицу са школом „Милан Петровић“ и са Центром за социјални рад Новог Сада. Музичка школа је обезбедила учешће четири полазника класе за џез, као и радионицу у Центру за социјални рад са групом Деца улице. Радионицу реализује професор Игор Молнар, водитељ класе за џез у Музичкој школи „Исидор Бајић“.

У среду, 11. новембра биће одржана музичка радионица Ел система. У питању је програм музичког образовања који је осмишљен и спроводи се у Венецуели већ 43 године, а с временом је проширен на 60 земаља широм света. Ел Система је јединствени културни, образовни и социјални програм који има за циљ друштвену ангажованост, као и развој музичких, личних и социјалних вештина деце и младих кроз иновативни приступ музичком образовању. У Србији овај програм од 2014. године спроводи удружење Мусиц Арт Пројецт у сарадњи са партнерима, подржан је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а воде га Маја Хаим и Горан Милошев.

12. новембра у Културном центру Новог Сада ограниченом броју музичких сладокусаца биће представљена радионица “Како се слуша џез!?” које ће реализовати Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије – репрезентативно удружење у култури. Ова радионица коју предводе наши познати џез уметници Васил Хаџиманов и Др ум Иван Илић има за циљ да пробуди код младих генерација жељу за истраживањем и стваралаштвом у области џез музике као и стварање нове, едуковане и обавештене публике. Програм ће представљати и џез оркестар који чине студенти Одсека за џез и популарну музику Факултета музичке уметности у Београду, који ће кроз живо извођење џез нумера и примера омогућити присутној публици да упозна џез у стварном времену, непосредном окружењу и креативном контакту са музичарима, учествујући у самом стварању музике.

У петак, 13. новембра у Културном центру Новог Сада чувена Светлана Цеца Палада представиће вокалну радионицу „Мале тајне људског гласа“. Радионица ће полазнике упознати са правилном производњом звука у људском телу и основним елементима интерпретације, где ће акценат бити стављен на резонаторима моћи пентатоничне лествице и основама сцат певања.

Последњег дана фестивала, 14. новембра, децу ће обрадовати креативна радионица израде јазз инструмената Јелене Допуђ у културној станици „Млин”.

Број учесника музичких радионица је ограничен, те је обавезна пријава путем сајта https://novisadjazzfestival.rs/

Концертни програм који красе велика имена српског џеза биће одржан у Културом центру Новог Сада, на месту где је одржано и прво издање овог фестивала.

Прве вечери концертног програма, у четвртак, 12. новембра биће уприличени преноси концерата Биг Бенда РТС-а од 20 часова, затим састава МИНГ од 21 и  Thrill Seeking Polymers од 22 часа.

Другог дана фестивала, из својих домова, музички сладокусци ће имати прилику да прате концерте састава Drama Quartet, Курина трио и Милош Бранисављевић Qуартет, а последњег дана фестивала, 14. новембра, наступиће Иван Швагер и Амбире банд, Виктор Тумбас и Сцхиме.

Прво онлине издање Новосадског џез фестивала можете пратити на YоуТубе каналу https://www.youtube.com/channel/UCfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA и Фацебоок страници https://www.facebook.com/NoviSadJazzFestival/  .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *