МИРОВИЋ ОТВОРИО СРПСКУ КУЋУ У БЕРАНАМА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас у Беранама Српску кућу – установу културе, просвете, уметности, у којој ће бити смештене и деловати српске културне организације из Берана и Васојевића, истакавши том приликом да је ово место новог српског полета и нове креативности.

„Част је што сам као председник Покрајинске владе Војводине имао привилегију да учествујем у реализацији овог важног посла, не само за српски народ у овом делу Црне Горе, већ за српски народ у целини. Ова кућа је грађена да би, и у временима која су пред нама, и сама градила и учвршћивала дух нашег народа који живи у овом делу Црне Горе, као и његов осећај припадања сопственим коренима и целокупном српском националном корпусу. Ова кућа је грађена и због тога да би, у душама свих генерација наших људи који овде живе, чувала и сачувала прадедовски завет о чојству и јунаштву“, изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, ако бисмо се одрекли тог завета и баштине, преношених с колена на колено и тако чуваних вековима, пристали бисмо да нас не буде ни овде, нити на било ком другом месту на којем данас живимо.

„У темељима Српске куће није само подршка Покрајинске владе Војводине, већ и подршка целе Србије. Ова кућа ће бити мост између Црне Горе и Србије, неопходан и важан за будућност – мост заједништва и мост будућности“, рекао је Мировић.

Како је председник навео, Српска кућа биће отворена за све ствараоце без обзира на веру и нацију и представљаће мост за бољу и отворенију сарадњу Србије и Црне Горе и у другим друштвеним областима, што очекују грађани обе државе.

„Захваљујући подршци и иницијативи Покрајинске владе данас имамо Српску кућу у Беранама, која ће чувати и неговати идентитет српског народа у Црној Гори. Ово ће бити кућа која ће се бавити заштитом језика, ћириличног писма, традиције и културе српског народа“, истакао је председник Српског националног савета Црне Горе Момчило Вуксановић.

Отварању Српске куће присуствовали су и епископ будимљанско-никшићки Методије, посланици Скупштине Црне Горе предвођени Андријом Мандићем, министар здравља у Влади Црне Горе Драгослав Шћекић, председник Општине Беране Вуко Тодоровић, представници локалних самоуправа Никшић, Мојковац и Андријевица, представници Амбасаде Србије у Црној Гори, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и други.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *