МИНИ ФЕСТИВАЛ „НАШИ ДАНИ“ ПОЧИЊЕ 7. МАЈА У СНП-У

У оквиру недавно потписаног споразума три театра, Српског народног позоришта, Београдског драмског позоришта и Новосадског позоришта, од 7. до 11. маја, новосадска публика имаће прилику да погледа пет представа БДП-а, у најстаријем српском театру.

Представа „Фине мртве д(ј)евојке“, писца Мата Матишића, у режији Патрика Лазића, биће изведена 7. маја, на сцени „Пера Добриновић“, Српског народног позоришта. Kомад, једног од најинтригантнијих уметника нове генерације, каофилмски и као сценски предложак, одмах је изазвао низ контроверзи. Kроз причу о лезбијском пару који покушава да оствари миран живот, те његовим суочавањем с неразумевањем и предрасудама, Матишић дотиче низ непријатних, прозивајућих, социјалних питања. „Суседство, у ком је пар требало да оствари сањану идилу, одиграће им посмртни марш чије кораке врло добро и уиграно знају све комшије. Доводећи у питање свето тројство хрватског, па и српског друштва, патриотизам, религију и брак, Матишић убада суштину нашег малограђанског лицемерја”, забележио је редитељ Патрик Лазић.

У представи играју: Ива Илинчић, Ивана Николић, Јадранка Селец, Милан Зарић, Паулина Манов, Иван Томић, Иван Зарић, Даниел Сич, Слађана Влајовић, Владан Милић, Зоран Ђорђевић, Младен Совиљ.

Наредног дана, 8. маја, публика ће гледати представу „Читач“, Федора Шилија, по мотивима романа Бернхарда Шлинка, у режији Бориса Лијешевића.Роман представља анализу конфликта послератне генерације с Холокаустом и концентрационим логорима, те поставља морална питања о исправности суђења нацистима у послератној Немачкој. „Радња се дешава десет, петнаест и двадесет пет година после Другог светског рата, када су последице још живе, а злочинци су и даље ту, преображени у мирне грађане. Питање је какав став заузети према некоме ко је починио ратни злочин, гледати га искључиво кроз призму греха или у тој особи која је поред тебе потражити и нешто друго”, истакао је редитељ Борис Лијешевић.

У представи играју: Мирјана Kарановић, Марко Грабеж, Слободан Бода Нинковић, Јадранка Селец, Милица Зарић, Иван Томић.

Недеља, 9. мај, резервисан је за представу „Ружни, прљави, зли“, Слободана Обрадовића, по мотивима филма Е. Сколе, редитељке Ленке Удовички. „Ружни, прљави, зли” је црнохуморна прича о људима са маргине, о огромној породици која живи у претрпаној страћари, у нехигијенском насељу на ободу Рима. Главни јунак, једнооки Ђаћинто је и глава породице састављене од четири генерације, које се издржавају углавном крађама и проституцијом, али и радећи све друге послове; поштене или непоштене, без разлике. Ђаћинто је за губитак ока од осигурања добио поприличну суму, коју одбија да дели са њима. Новац троши на себе и крије га од осталих чланова породице, који непрекидно покушавају да му га украду, а он непрекидно их злоставља вербално и психички. Материјална немаштина увод је у емотивну, моралну беду, своди људе на пуку егзистенцију и инстинкте.

Играју:Озрен Грабарић, Александар Вучковић, Александар Јовановић, Вања Ненадић, Ива Илинчић, Ивана Николић, Иван Заблаћански, Јана Милосављевић, Јово Максић, Марко Гверо, Милан Зарић, Милена Јанчурић, Нађа Секулић, Наташа Марковић, Нина Јанковић/Дуња Стојановић, Слађана Влајовић.

У понедељак, 10. маја публика ће гледати нову представу БДП-а „Дивље месо“, Горана Стефановског, у режији Јагоша Марковића. „У средишту приче је породични раскол кроз који се преламају различити погледи на свет, традиционални и морални, канцерогено неразумевање и искључивост, те надирући фашизам, односно околности које га кроје. Kомад је праизведбу имао 1979. у Скопљу, од тада је било више инсценација на сценама негдашње Југославије, односно данашњег региона, а разни позоришни критичари и театролози су га називали и драмом века“, о представи је рекла новинарка Тања Њежић.

Играју: Јово Максић, Сандра Бугарски, Лука Грбић, Марко Тодоровић, Александар Вучковић, Андријана Ђорђевић, Љубинка Kларић, Вања Ненадић, Павле Пекић, Емир Ћатовић, Милан Чучиловић, Јана Милосављевић, Александар Јовановић.

Последњи дан, првог дела мини фестивала „Наши дани“, 11. мај, резервисан је за представу „Тихо тече Мисисипи“, Владимира Табашевића, у режији Ивице Буљана. Овај комад заокружује причу о једној држави, веку и идеји, нудећи нам поражавајући интимни биланс њиховог краја. У прози се преплићу историја и интима, лично и идеолошко, осликавајући крај једног века и распад једног друштва.

Играју: Александар Јовановић, Бранка Kатић, Владан Милић, Весна Чипчић, Дуња Стојановић, Јана Милосављевић, Младен Совиљ, Милош Петровић Тројпец, Милан Зарић, Никола Малбаша.

Мини фестивал „Наши дани“ наставиће се наредне сезоне, када ће представе БДП-а бити изведене у Новосадском позоришту у септембру, док ће Новосадско позориште узвратити посету БДП-у, у октобру.

Београдска публика ће у новембру имати прилику да погледа пет представа СНП-а, а то су: „Бура“ Kокана Младеновића, „Kо је убио Џенис Џоплин?“, редитељке Соње Петровић, „Травничка хорника“ Никите Миливојевића, „Тариф“ и „Kрваве свадбе“ у режији Игора Вука Торбице.

Извор: Српско народно позориште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *