MEKSIKO U ISTORIJSKOJ ŠTAMPI SRBIJE

Arhiv Vojvodine i Ambasada Meksika u Srbiji u saradnji sa Udruženjem Adligat pozivaju na promociju digitalnog portala “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” i otvaranje izložbe pod istim nazivom.

Digitalni portal prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844 do 1953, a na izložbi su na panoima predstavljeni najzanimljiviji članci sa portala.

Na događaju će se prisutnima obratiti direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, savetnik Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu dr Adam Sofronijević i Ambasador Meksika u Srbiji, Nj. E. Karlos Isauro Feliks Korona.

Meksiko u istorijskoj štampi Srbije

Izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” donosi obilje živopisnih fotografija i još više interesantnih istorijskih slika o Meksiku iz istorijske štampe Srbije u periodu od 1844. do 1953. godine.

Ako usvojimo zaključak da novinska izdanja predstavljaju izuzetan presek interesovanja, raspoloženja i opštih stavova jednog društva u dužem vremenskom periodu, onda je  interesovanje srpske javnosti i njeno poznavanje prilika u Meksiku, na osnovu uvida koji pruža ova izložba, bilo veliko i u periodu za koji danas generalno smatramo da nije karakterisan  značajnim vezama Srbije i Meksika.

Činjenica da je još 1844. godine jedna novina na srpskom jeziku donela članak o tada dalekoj i egzotičnoj zemlji Meksiku, a da se broj sličnih članaka proporcionalno uvećavao kako je broj novinskih izdanja rastao tokom narednih decenija, govori nam jasno o dubokim vezama koje već gotovo dva veka povezuju narode Srbije I Meksika, a koje su krunisane i zaokružene uspostavljanjem diplomatskih odnosa pre 75 godina.

Širok opseg tema, detaljno i pravovremeno izveštavanje srpske štampe o događajima u Meksiku i preovlađujuće pozitivni tonovi koji prate pominjanje Meksika u srpskoj štampi najbolji su pokazatelji prijateljskih osećanja i stavova prema Meksiku koje srpska javnost gaji od sredine 19. veka.

Izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije će svojim sadržajem očarati, zabaviti i informisati posetioce o istoriji odnosa Srbije i Meksika koji su mnogostruki i sežu duboku u istoriji oba naroda.

Izvor: Arhiv Vojvodine i Ambasada Meksika u Srbiji

Administrator: DNM

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *