download windows 10 mobile for android cs4 adobe premiere pro free parallels desktop 14 key generator free download windows 10 operating system 32 bit full version wifi hotspot driver for pc windows 7 free
Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > MEKSIKO U ISTORIJSKOJ ŠTAMPI SRBIJE

MEKSIKO U ISTORIJSKOJ ŠTAMPI SRBIJE

Arhiv Vojvodine i Ambasada Meksika u Srbiji u saradnji sa Udruženjem Adligat pozivaju na promociju digitalnog portala “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” i otvaranje izložbe pod istim nazivom.

Digitalni portal prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844 do 1953, a na izložbi su na panoima predstavljeni najzanimljiviji članci sa portala.

Na događaju će se prisutnima obratiti direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, savetnik Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu dr Adam Sofronijević i Ambasador Meksika u Srbiji, Nj. E. Karlos Isauro Feliks Korona.

Meksiko u istorijskoj štampi Srbije

Izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” donosi obilje živopisnih fotografija i još više interesantnih istorijskih slika o Meksiku iz istorijske štampe Srbije u periodu od 1844. do 1953. godine.

Ako usvojimo zaključak da novinska izdanja predstavljaju izuzetan presek interesovanja, raspoloženja i opštih stavova jednog društva u dužem vremenskom periodu, onda je  interesovanje srpske javnosti i njeno poznavanje prilika u Meksiku, na osnovu uvida koji pruža ova izložba, bilo veliko i u periodu za koji danas generalno smatramo da nije karakterisan  značajnim vezama Srbije i Meksika.

Činjenica da je još 1844. godine jedna novina na srpskom jeziku donela članak o tada dalekoj i egzotičnoj zemlji Meksiku, a da se broj sličnih članaka proporcionalno uvećavao kako je broj novinskih izdanja rastao tokom narednih decenija, govori nam jasno o dubokim vezama koje već gotovo dva veka povezuju narode Srbije I Meksika, a koje su krunisane i zaokružene uspostavljanjem diplomatskih odnosa pre 75 godina.

Širok opseg tema, detaljno i pravovremeno izveštavanje srpske štampe o događajima u Meksiku i preovlađujuće pozitivni tonovi koji prate pominjanje Meksika u srpskoj štampi najbolji su pokazatelji prijateljskih osećanja i stavova prema Meksiku koje srpska javnost gaji od sredine 19. veka.

Izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije će svojim sadržajem očarati, zabaviti i informisati posetioce o istoriji odnosa Srbije i Meksika koji su mnogostruki i sežu duboku u istoriji oba naroda.

Izvor: Arhiv Vojvodine i Ambasada Meksika u Srbiji

Administrator: DNM

 

Оставите одговор

Top