MARIJI MEDENICI ZA  „NEODUSTAJANJE” GLAVNA NAGRADA FESTIVALA „BEFEMON”

Glumica Srpskog narodnog pozorišta Marija Medenica, na 10. festivalu monodrame u Bečeju „Be:femon” osvojila je glavnu nagradu za svoju monodramu „Neodustajanje” u kojoj potpisuje tekst, režiju i glumu.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, u sastavu: Dušanka Glid Stojanović, glumica (predsednica žirija), Tamara Krcunović, glumica i Aron Balaž, glumac – Medenica je svojom „laparaskopskom veštinom ušla u ćelijsku potrebu pozorišta da traje u svim vremenima i da se uvlači kroz pukotine i dileme protagonistkinje i njene (anti)uloge i snage da istraje uprkos svemu, prodirući istinito i hrabro u duhovitu igru o tome. Svesno žrtvujući svoj scenski ego za nešto nadasve ljudsko, empatično, solidarno i nežno u pozivu glumca/glumice, izrazila je zreo umetnički stav i veliku kreativnost”.

„Be:femon je poslednjih godina najznačajniji festival monodrame u regionu jer okuplja najbolje predstave i najznačajnije umetnike. Selekcija je uvek jaka i na radost publike se uvek izvodi veliki broj veoma kvalitetnih i umetnički vrednih predstava. Žiri je uvek pažljivo biran, a najvažniji su okrugli stolovi gde se diskutuje o učinku. To svakom izvođaču znači – da dobije povratnu informaciju o svom delu. Želim da čestitam svim kolegama koji su učestvovali ove godine, jer je neverovatna energija uložena u stvaranje svake monodrame, a kad si selektovan za Bečej, onda je to ogromna potvrda da zaista vredi sav trud. Nagrade su uvek posledica nijansi. Zahvalna sam žiriju i divnoj bečejskoj publici koja nam je dala veoma visoku ocenu. A nadama se da će nakon ovog priznanja, „Neodustajanje” biti vidljivija predstava i da će privući publiku”, rekla je glumica Marija Medenica.

Monodrama „Neodustajanje” tematizuje fenomen pozorišta iz zakulisne perspektive i predstavlja na neki način „virenje kroz ključaonicu“ u intimni prostor jedne glumice. Njeno stasavanje u umetničkom svetu ispunjeno je brojnim izazovima i dilemama, a najvažnija odluka koju treba da donese je da li da odustane od pozorišta.

Kako još žiri navodi, jubilarni deseti Be:femon i njegov simbolički podnaslov „Premotavanje:Rewind“ „zaista premotava i ubrzava magnetofon sećanja i analizira čovečanstvo 20. i 21. veka, izdvojivši čak četiri autorska projekta čiji stvaraoci, pored izvedbe, potpisuju tekst ili režiju ili oba (Marija Medenica, Sanja Milardović, Gjorgji Jolevski, Aljoša Đidić). Ovogodišnji Be:femon usmerava reflektor na teme koje nam osvetljava, kao svaki utemeljen festival, prvenstveno selekcijom umetnika, njihovog autorskog promišljanja i izbora tema koje obrađuju, što ga bez sumnje čini regionalno reprezentativnim festivalom. Te teme stavljaju u fokus vrtlog događaja o socijalnom, političkom, ekonomskom, kulturnom položaju žene stvaraoca, njenom statusu i njenim pravima, o njenom identitetu – i o njenoj borbi koja kao pomahnitala lokomotiva jurca u ovom skroz novom vremenu-nevremenu”.

Predstavu „Neodustanje” ljubitelji teatra mogu pogledati na redovnom repertoaru Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: Srpsko narodno pozorište

Foto: S. Milosavljević, S. Doroški

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *