ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ ПОСТАЈЕ ГРАД СТРИПА

Српски стрип кроз три века, позоришна адаптација чувене стрип хероине, први пут стрип на таписерији, најзначајнија конференција о стрипу у региону – последњи програмски лук Европске престонице културе, „Друга? Европа”, претвара Српску Атину у јединствени Град стрипа, од 21. до 30. октобра. Нови Сад поново постаје центар девете уметности који окупља најзначајније стрип цртаче, поигравајући се са овом врстом уметности и представљајући њене нове форме претежно на простору новосадског Дистрикта.

Кроз богату и динамичну историју српског стрипа, од корена визуелног приповедања у српској култури до модерног облика, посетиоце ће водити изложба „Од Невена до Бетмена”. Визуелна шетња од епске поезије, народних прича, научне фантастике, страве и ужаса, суперхероја, мелодраме, биографских романа, историјских догађаја и комедије све до апстрактног, филозофског и експерименталног стрипа, биће доступна посетиоцима од 21. октобра до 22. новембра у Дистрикту у простору Радионице. Отварање изложбе заказано је за 20. 22 часа. Први пут повезујући стрип цртаче и ткаље, јединствена установа на овим просторима која негује уметничку таписерију „Атеље 61”, представиће се публици изложбом „Хероји свакодневице”. Први пут су на овај начин реализовани радови уметника који се искључиво баве стрипом и који су сада имали јединствену прилику да своје стрип идеје остваре у једном потпуно другачијем медију. Сама поставка обухвата девет радова већих димензија прилагођених стандардима таписерије. На изложби, која се отвара 21. октобра у 19 часова и траје до 21. новембра у Дистрикту у простору Радионице, биће представљени уметници из Хрватске, Црне Горе и Србије. Стрип хероина Cat Claw, настала из пера Банета Керца, прелази са папира на сцену Позоришта младих и то под редитељском палицом чувеног холандског редитеља Мајкла Хелмерхорста. Премијера позоришне адаптације у дигиталној сценографији заказана је за 22. октобар у 19.30 часова. Поновна извођења представе одржаће се 23. и 24. октобра. Улазнице за представу могу се купити на благајни Позоришта младих.

Стрип окупља најзначајније светске, европске и домаће предаваче

У оквиру међународног пројекта „Remix Comix – стрипови за наслеђе”, финансираног од стране Креативне Европе, у новосадском Дистрикту, од 28. до 30. октобра, биће одржана најзначајнија стрип конференција у региону „Стрип, наслеђе и савремена уметност”. Конференција доноси низ предавања, радионица, семинара и разговора о томе како стрипови могу допринети инклузији европске баштине у различитим контекстима – у јавним просторима, музејима, на улицама и у медијима. На самом отварању конференције, присутнима ће се обратити позната аустријска стрип ауторка Ули Луст. Презентације и радионице током конференције ће водити познати светски аутори и ауторке као што су Акинори Оиши из Јапана, Алекандар Зограф из Србије, Џанан Марашлигил из Турске, Борис Станиц́ из Србије, „Куш!” колектив из Летоније, научни истраживачи из Холандије Јаско Хорсман и Матиа Питерс, уметнички критичар Канан Марашлигили, уредница платформе за визуелно новинарство „Drawing the Times”, Ева Хилхорст, као и драмски уметници и перформери Каролина Спаић и Себо Бакер, затим уредник стрип магазина Роел Денен из Белгије и бројни други. Учешће на конференцији је бесплатно, уз обавезну претходну регистрацију на сајту www.remix-comix.com до 23. октобра.

Посетиоци ће, између осталог, уживати и у инсталацији у јавном простору „Нека се играју деца по улици са твојим очима!”, која ће бити изложена у периоду од 28. октобра до 28. новембра у Дистрикту, фестивалу „Филмски фронт” који се одржава од 27. до 30. октобра и који афирмише кратки ауторски филм и пружа подршку новој генерацији филмских аутора. У оквиру овог фестивала биће одржана и прва новосадска „зомби шетња” током које ће учеснике шминкати тим под вођством мајстора за специјалне филмске ефекте Мирослава Лакобрије. За млађу публику, у Културној станици Лиман 22. и 23. октобра, биће приређена опера за децу „Баш Челик”, музичко-сценско дело написано на предлошку чувене бајке, а поред тога биће одржана и традиционална берза стрипа у Студентском културном центру Новог Сада. Град стрипа нам доноси и  музички програм актуелних алтернативних бендова из Србије и региона у новосадском Дистрикту, па нас очекују наступи састава Straight Mickey and the Boyz, Чинчила, Луфтханза, Consecration и многих других.

Програмски лук „Друга? Европа” представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза. Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Извор: Press NS2022

Фото: NSEPK

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *