ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2021. ПРЕДАВАЊЕ „ПОРЦЕЛАН – ОД СВАКОДНЕВНИЦЕ ДО УМЕТНОСТИ“

Предавање Порцелан – од свакодневице до уметности

четвртак 1. јул 21.00 сат, заједнички врт ГМС и СЗПБ

Јубиларна десета манифестација Лето на Тргу галерија, у организацији три музејске установе са Трга галерија и ове године ће угостити Новосађане у вртовима својих здања, као и на самом Тргу, пружајући им културни и забавни програм током летњих месеци. Као и претходних година Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, бесплатним програмима на отвореном приредиће сваког четвртка у 21.00 сат суграђанима занимљиве садржајеиз области историје уметности, филма, путописа и музике.

У четвртак, 1. јула у заједничком врту Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског у 21.00 сат биће одржано предавање Порцелан – од свакодневице до уметности. Велики љубитељ уметности, Марија Стобород Шибанова, причаће како је порцелан од оријенталне атракције постао део нашег свакодневног живота и како се узвисио до уметничког дела „фине“ примењене уметности. Сазнаћемо и одговоре на питања: шта повезује Црни квадрат Казимира Маљевича и споменик Петру Великом у Санкт Петербургу, шта је „Гилда Антоана“ и о чему сведоче кровови Цркве Имена Маријиног у Новом Саду, суботичке Синагоге и Музеја примењене уметности у Будимпешти. Поред занимљиве приче, публика ће имати прилике да ужива у леденом чају и чајном пециву.

 

Реализацију манифестације Лето на Тргу галерија 2021. омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Управа за културу Града Новог Сада.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *