КУСТОСКА ВОЂЕЊА ВИКЕНДОМ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Током сваког викенда очекују вас кустоска вођења кроз сталну поставку Галерије Матице српске и актуелну изложбу. У суботу, 4. марта можете да чујете причу о сталној поставци, док ће се у недељу, 5. марта организовати прва кустоска вођења кроз нову изложбу Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза.

Субота, 4. март у 13.00 и 17.00 сати: Стална поставка Галерије Матице српске

Стална поставка Галерије Матице српске води вас на путовање кроз српску уметност дугу три века ‒ од сликарствa зографа у 18. веку до модернизама 20. века. Шетњом са кустосом кроз векове и стваралаштво познатих српских уметника, осетите дух прошлих времена и сазнајте све оно што до сада нисте знали о српској уметности. Уметност 18. века у колекцији Галерије Матице српске кроз одабир репрезентативних дела (иконе, религиозне композиције и портрети) приказује ликовни израз традиционалног зографског, ранобарокног и репрезентативног високог и каснобарокног српског сликарства 18. века, док поставка српске уметности 19. века Људи и догађаји. Слика прошлости представља личности и догађаје значајне за историју српског народа тога доба, као и тематску и естетску опредељеност уметника којом се потврђује значај и место српске уметности у контексту европског стваралаштва 19. века. Вођење се завршава у сали 20. века Модернизми – континуитети и сучељавања која илуструје процес трансформације српске уметности од тренутка успостављања модерне слике до њеног тематског и формалног разарања. Изложена дела српске уметности 20. века сажимају 70 година трагања, преиспитивања и сучељавања различитих модерних сликарских праваца.

Кроз сталну поставку водиће Јелена Бобић, музејска едукаторка и Горан Вујков.

Недеља, 5. март у 13.00 и 17.00 сати: Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза

Прича о двоје људи, њиховим судбинама, међусобним односима, везама с европском интелектуалном и уметничком елитом послужили су као основни наратив изложбе Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Изложба обухвата 95 експоната – међу којима су најзаступљенији радови Љубице Цуце Сокић, уметнице и блиске пријатељице Олге Кешељевић. Поред богатог сликарског опуса публици по први пут уметница ће бити представљена и као илустраторка и графичка дизајнерка. Изложбу чине и дела других српских модерниста попут Ивана Табаковића, Богдана Шупута и Пеђе Милосављевића, као и богат документарни материјал – писма Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, као и књиге из Барбезаове издавачке куће L’Arbalète. Осим дела из галеријске колекције, изложбу допуњују дела и грађа из Народне библиотеке Србије, Архива САНУ, Галерије САНУ и приватних колекција.

Кроз изложбу ће водити мср Никола Ивановић, кустос изложбе.

КУЛТУРА И ДИПЛОМАТИЈА У НОВОМ САДУ

Велики јавни панел под називом „Култура и дипломатија ново поглавље у организацији Запрокулa одржаће се у уторак, 7. марта у 18 часова у Галерији Матице српске у Новом Саду (Трг Галерија 1).

У години обележавања 55 година часописа Култура, Запрокул организује још један у низу јавних панела који су намењени широј публици, сада по први пут у Европској престоници културе Новом Саду. Јавни панел има за циљ покретање дијалога и унапређење истраживања културне дипломатије, као и да пробуди нове идеје код креатора спољнополитичких и културних стратегија, да се покрену нова истраживања као и јавна дискусија о питањима oдноса културе и дипломатије. Нове теме и актуелне погледе у области културе и дипломатије Запрокул је представио у 173. броју часописа КУЛТУРА.

Кроз призму историјског искуства, препорука из прошлости и са освртом на актуелне односе у спољној политици, учесници у овом панелу представиће различита разумевања културне дипломатије и њене примене. Овим јавним дијалогом у Галерији Матице српске, желимо да истакнемо значај културних институција у оснаживању културне дипломатије Србије. Истовремено, наша нaмера је да укажемо на улогу уметника и научника у дипломатским иницијативама и међународном позиционирању наше земље.

На панелу ће учествовати:

др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”

др Слободан Селинић, научни саветник, Институт за новију историју Србије

др Драган Траиловић, научни сарадник, Институт за политичке студије

Модератор: др Александра Колаковић, историчарка, виши научни сарадник, Институт за политичке студије, приређивач темата „Култура и дипломатија” у часопису Култура

Добро дошли!

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *