КУЛТУРНЕ СТАНИЦЕ У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА

Фондација „Нови Сад 2021”, у понедељак 8. априла, када се иначе обележава Међународни дан Рома, ставиће у фокус културно стваралаштво ромске заједнице у Новом Саду, и организовати низ културних догађаја у културним станицама Свилара и Еђшег.

Представљајући јединствену и препознатљиву ромску културу, у новосадској културној станици Свилара, посетиоци ће имати прилику да учествују у инклузивним плесним и психолошким радионицама. Почетак програма заказан је за 15 часова, а од 16 часова љубитељи „стреет данце“ имаће прилику да се опробају у хип хопу и брејк денсу. Такође, уживаће у наступима плесног удружења „Грув“, тренутно једног од најатрактивнијих међу младима. Ова плесна организација већ годинама сарађује са Дечјим селом „Др Милорад Павловић“ и Свратиштем за децу и младе, и тако укључује ромску децу и младе у плесне активности, негујући њихов таленат за ову врсту уметности.
Сви који посете Свилару, имаће прилику да учествују у различитим друштвеним играма, науче једноставну кореографију и буду и сами део плесног наступа у форми „flash mobа“.
У 18 сати, почеће дискусија на тему положаја ромске омладине у Новом Саду на којој ће посетиоци моћи да предложе културне активности којима би волели да се посвете у будућности, а за то сада немају могућности.
Врхунац прославе поводом Међународног дана Рома у културној станици Свилара заказан је за 19 сати, када почиње наступ једног од најпопуларнијих музичких састава у региону међу младима, Рома Сијам. Аутентични су јер у ауторском музичком изразу спајају традиционалну музику, хип хоп, роцк, јазз док на ромском језику певају о животу, љубави и дискриминацији.

И културна станица Еђшег обележиће 8. април

Програм у културној станици Еђшег почеће у 18 сати када ће се „двораном за све” пронети ромска химна „Ђелем, ђелем”, коју ће извести удружење „Magic Voice”. Након тога уследиће и наступ „Romano ternipe” (Ромска младост), културно-уметничког друштва које негује ромску културу и традицију од 2017. године. Они су једино ромско удружење ове врсте у Војводини, а љубитељи овог карактеристичног музичког стила имаће прилику да чују најлепше ромске песме. Представиће се и рецитатори Основне школе „Вук Караџић”, а затим ће посетиоци уживати у класичној музици у изведби младих музичких талената из Новог Сада.

Обележавањем Међународног дана Рома, Фондација „Нови Сад 2021” најавиће отварање културне станице на Клиси која треба да постане централни простор за интеркултурални дијалог, размену као и подршку ромској заједници у овом делу града. Ова културна станица требало би да, пре свега локалном становништву свих узраста, понуди простор за креативно изражавање, неформално образовање и квалитетно провођење слободног времена. Специфичан амбијент омогућиће да се у овом крају града, по први пут реализују изложбе, концерти, камерне представе и перформанси као и да овај културни центар пуним капацитетом подржи уметничке пројекте са становницима Клисе без обзира на њихово национално или било које друго опредељење.
Светски дан Рома прославља се од 1990. године широм света сваког осмог априла.

 

Извор: Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.