КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ „ДВА ПРИЈАТЕЉА СТАРА ЉУБАВ КА ПОЕЗИЈИ ЗАУВЕК СПАЈА“

Циклус креативних радионица за децу под називом Ђура Јакшић: Слика и пише, за уметност дише у априлу и мају се организују у оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности која ће бити отворена у Галерији Матице српске од 5. априла до 21. јуна 2019. године. Пошто се изложбом акцентује уметничко стваралаштво једног од највећих српских уметника XIX века, малишани ће током месеца априлаће откривати када је Ђура Јакчић одлучио да жели да постане сликар, шта је све било потребно да уради како би свој сан остварио, зашто је два пута боравио у Новом Саду, како наш град чува сећање на њега, као и који познати лекар и песник је био Ђурин велики пријатељ.

Креативну радионицу која ће са одржати у суботу,  20. април 2019. године од 11.00 до 12.30 сати, а која носи назив Два пријатеља стара љубав ка поезији заувек спаја, посвећујемо причи о дугогодишњем пријатељству Ђуре Јакшића и Јована Јовановића Змаја. Два великана у исто време нашла су се у истом за обојицу новом граду – Бечу у који одлазе због даљег школовања. Иако у Бечу не остају дуго заједно, време које су у њему провелибило је довољно да посаде семе пријатељства које су брижљиво неговали током целог живота, чак и онда када нису делили ни собу ни град у ком су живели. Читајући Ђурине и чика Јовине песме деца ће откривати о чему су волели да пишу и шта их је на то инспирисало.Потом ће засадити семе биљке, а како би она расла и напредовала биће потребно да о њој брину, посвете јој време и своју пажњу, баш као што је потребно да то чине у сваком правом пријатељству да би оно било снажно и трајно, попут пријатељства наша два великана.

Радионица је отворена за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице за радионицу је 150 динара. На радионицу можете пријавити дете путем телефона 0214899017 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *