KOREANSKI PLESNI SPEKTAKL DOLAZI U SRBIJU, „MIRIS MASTILA“ 22. APRILA U SAVA CENTRU

Povodom obeležavanja 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Koreje, prvi put pred srpskom publikom nastupiće najbolji korejski plesači. Ulaznice za „Mirisa mastila” su besplatne. 

Đivon Sol, drugi sekretar ambasade zadužena za kulturu i ekonomiju: Srpska publika će uživati u egzotičnom i elegantnom plesnom komadu Istoka pod nazivom „Miris mastilaˮGrađani mogu rezervisati karte putem linka: https://www.tickets.rs/program/scent-of-ink-886

Beograd, 15. april 2019. godine – Povodom obeležavanja 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Koreje, prvi put pred srpskom publikom nastupiće najbolji korejski plesači, članovi Nacionalnog plesnog ansambla Koreje (NDCK). Njihov jedinstveni performans pod nazivom „Miris mastila” poklon je Ambasade Republike Koreje građanima Srbije i biće održan 22. aprila u 19.30 časova u beogradskom Sava centru.

Đivon Sol, drugi sekretar ambasade zadužena za kulturu i ekonomiju napomenula je da su dve države započele svoje diplomatske odnose 27. decembra 2019. godine i da je od tada vidan značajan napredak na polju politike, ekonomije i kulturne razmene: „Da bismo obeležili dostignuća i produbili naše odnose pripremili smo nekoliko događaja koji će biti održani tokom čitave godine. Već naredne nedelje nas očekuju performansa „Miris mastila” i događaj koji promovisati korejsku lepotu i kozmetiku. „Miris mastilaˮ je egzotičan i elegantan plesni komad sa Istoka u kom će srpska publika uživati.ˮ

Po koreografiji Jun Sung Ću više od 50 plesača NDCK-a u performansu „Miris mastila” svojim pokretima simuliraće pisanje crnim mastilom po papiru, objedinjujući tradicionalni korejski ples i savremene motive u spektakularnoj izvedbi.

Tema performansa „Miris mastila” bazirana je na takozvanoj sagunđa filozofiji – filozofiji četiri cveta. Orhideja, bambus, hrizantema i cvet šljive čest su motiv slika crtanih mastilom, a izvedeni su iz Konfučijevih simbola koji odražavaju karakteristike učenih ljudi.

National Theater of Korea

Milan Lazović, podsekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, istakao je da mu je posebno drago što se ovi događaji održavaju u aprilu kad grad Beograd obeležava svoj praznik – Dane Beograda: „Grad Beograd se poslednjih nekoliko godina trudi da intenzivira međunarodnu saradnju i drago mi je da ćemo ove godine kada se obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Koreje imati priliku da , velikom broju gradskih manifestacija, ugostimo i naše prijatelje iz Koreje gde će pozorišni, muzički i književni umetnici predstavljati bogato stvaralaštvo ove države.ˮ

Aleksandar Simić, programski direktor Sava centra, napomenuo je da je „Miris mastila” izuzetno važan i zanimljiv kulturni događaj: „Ovo je prilika da beogradska publika uživa u nečemu novom jer nije često da se takvi performansi vide na našoj sceni. Publika će proširiti svoje vidike i videti nove tendencije u plesnoj umetnosti, ali će se i upoznati sa tradicijom iz drugih delova sveta.ˮ

Ulaznice za „Mirisa mastila” su besplatne, a građani ih mogu rezervisati putem linka: https://www.tickets.rs/program/scent-of-ink-886.

Za sve dodatne informacije, molimo Vas da se obratite Ani Matijević na telefon +381 62 257 099 ili e-mail ana.matijevic@pressoffice.rs.

O Nacionalnom plesnom ansamblu Južne Koreje (NDCK):

Nacionalni plesni ansambl Koreje osnovan je 1962. godine kao deo Narodnog pozorišta Koreje sa ciljem da neguje tradicionalne plesove, razvija moderne izvedbe i inspiriše savremenu publiku. Vodili su ga neki od najboljih korejskih umetnika među kojima su Sun Pam, Ćo Hun-dong, Če Hjun, Kuk Su-ho, Kim Hjan Ca, Pe Cong-he i Jun Sung-ću, a trenutno je pod upravom Kim San-dok-a. Trenutno, NDCK je vodeći ansambl korejskog kreativnog plesa i različitih estetskih izraza zasnovanih na korejskoj tradiciji. Repertoar ansambla uključuje i Korean Fantasy koji predstavlja kombinaciju tradicionalnih plesova, reprezentativnog plesnog teatra ćumčunhjangi stilskog korejskog plesa.

 

Izvor: Sava centar press

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *