KОНKУРС ЗА НАЈБОЉУ ГРАФИKУ МАЛОГ ФОРМАТА – ГАЛЕРИЈА ЛА ВИСТА

Галерија „Ла Виста“ из Новог Сада расписала је трећи по реду отворени и јавни национални ликовни конкурс за уметничку графику под називом „МАЛА ГРАФИKА – НОВИ САД 2021.“

1. Прва награда 300 евра
2. Друга награда 200 евра
3. Трећа награда 100 евра

Организатори позивају све ликовне ствараоце са територије Републике Србије који раде на пољу уметничке графике да поднесу своје графичке отиске и тако конкуришу за једну од три вредне новчане награде (Прва награда 300 евра, Друга награда 200 евра, Трећа награда 100 евра).

На конкурсу у обзир долазе све графичке технике високе, дубоке и равне штампе у којима се реализује оригинална уметничка графика (акватинта, бакропис, бакрорез, сува игла, мецотинта, литографија, алграфија, линорез, дрворез, линогравура, колографија, ситоштампа као и комбинације истих), као и дигитални принт, и биће прихваћени само оригинални графички листови, настали и отиснути у последње три године (2019–2021). Сви приложени радови морају бити реализовани као графике отиснуте на формату папира не већем од 18 x 18 цм и сваки учесник конкурише са једним радом и са темом по сопственом избору.

Изложба ће бити жирирана и селекцију пристиглих дела обавиће стручни жири који ће доделити и три новчане награде. Изложба селектованих радова одржаће се од 14. до 27. јуна 2021. године у Галерији „Ла Виста“ у Новом Саду.

Kонкурс је отворен до 31. маја 2021.

Kонкурс „МАЛА ГРАФИKА – НОВИ САД“ основан је 2017. године у Новом Саду као бијенална уметничка манифестација са циљем промоције и афирмације ликовне графике и подршке савременим уметницима који стварају на овом пољу. Пројекат „МАЛА ГРАФИKА – НОВИ САД“ настоји да укаже на значај графике као посебне и сложене ликовне дисциплине, као и да подсети на значајно место које је Нови Сад имао као водећи центар графике у Југославији и Србији током друге половине 20. века. Осмишљен је са жељом да се развије као традиционално бијенале мале графике националног карактера, са тенденцијом да прерасте у међународни конкурс, чије постојање ће омогућити уметницима снажнију подршку за даљи рад и афирмацију. Овогодишње издање је трећи по реду уметнички конкурс из ове дисциплине, а 2017. и 2019. успешно су одржана ликовна такмичења на којем је учествовало више стотина графичара из целе Србије.

Извор и илустрације: Галерија „Ла Виста“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *