ИРЕНА KОВАЧ: САМО ИЗОЛАЦИЈА 23. МАРТ – 1. МАЈ 2021.

Нова изложба у Галерији на Штрафти

Од 23. марта до 01. маја 2021. године у Галерији на Штрафти (зграда Црвеног крста Новог Сада на углу Пионирске улице у Булевара Михајла Пупина), млада уметница Ирена Kовач ће новосадској публици представити пројекат Само изолација. Свој уметнички концепт исказује кроз различите ликовне технике водећи се колажом као основним принципом и начином компоновања. Медији које користи су претежно уље на платну и колаж, али и аудио, видео и просторна инсталација. Радове карактерише одређена доза хумора и суптилна иронија. Бави се различитим питањима базираним на личним, али и свеопштим ситуацијама.

Остати или изаћи? У склупчаном полажају, као у јајету, пуца полако опна можданих ћелија. Несигурна је права и добра одлука. Чиниш све да побегнеш из коже, али је немогуће нађачати ситуацију. Немир, нервоза у ногама тиња. Осећају се благе вибрације, а уствари трагаш за фином дозом кисеоника ког у граду највероватније и нема. Kако побећи у тај предиван крајолик са погледом на вијугаве чистине? Пут ти се чини дуг и далек, али мора се и до њега ускоро доћи. Мора. Двоумљење између сопствене психе и општег добра осети се код самосталних јединки. Помоћ требаш, осетити додир барем једне људске руке, али када ће то бити могуће? Чини се све далеко у будућности. Да ли ћеш издржати? Оно што не сме попустити јесте бистрина која те чини истинским бићем. Природа наша јака је, пробаће да обузда ствари. Узицом ће извући прáву црту. Скоро па је и неприметна разлика у нијанси простора који се граничи са јавом. Сан је увек опција (Ирена Kовач).

Ирена Kовач рођена је у Kикинди 1992. године. Завршила је основне студије на Академији уметности у Новом Саду, одсек Сликање. Започиње своје излагачко искуство још као студент и излаже на великом броју изложби, самосталних као и колективних, у земљи и иностранству. Учесница је, али и координатор више уметничких пројеката. Сарађује са Центром за ликовну и примењену уметност “Терра” у чијем се музеју на кратко време опробала као кустос, али је такође учествовала и на пројекту дигитализације целокупног фундуса. Добитница је више значајних признања за свој уметнички рад, између осталих награда “Мали Принц” и “Ликовна Јесен”. Од 2020. постаје чланица Сулув-а. Тренутно живи и ради у Kикинди.

Извор и фото-илустрације: Галерија Бел Арт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *