КАТАРИНА СИМЕУНОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

КАТАРИНА СИМЕУНОВИЋ

ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

……………………………………………………..

Спомен-збирка Павла Бељанског

Одлуком Управног одбора Спомен-збирке Павла Бељанског, на основу предлога Оцењивачке комисије, за лауреата Награде Спомен-збирке Павла Бељанског за школску 2020/2021. годину проглашена је историчарка уметности Катарина Симеуновић. Награда се додељује за најбољи мастер рад са темом из националне историје уметности, одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Оцењивачка комисија у чијем саставу су били др Никола Шуица, професор на Факултету ликовних уметности у Београду, председник, те чланови, др Јасмина Чубрило и др Олга Шпехар, професорке на Филозофском факултету у Београду, др Ана Милошевић, историчарка уметности, самостални уметник у УЛУПУДС-у и мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, донела је одлуку да се Награда за школску 2020/2021. годину додели Катарини Симеуновић за мастер рад „Нова предметност у српској уметности седме деценије 20. века“, одбрањен код проф. др Симоне Чупић.

У образложењу одлуке о додели Награде наводи се да је мастер рад Катарине Симеуновић, савременим историјско-уметничким методолошким приступом понудио нови поглед и дао интерпретативни допринос у разумевању феномена нове предметности у националној уметности шездесетих година 20. века. Уверљивом аргументацијом, Катарина Симеуновић развија појам нове предметности од општег појма нове фигурације, објашњавајући га преко примера које изводи као студије случаја, односно као специфичан феномен за позномодерну и рану постмодерну српску уметност. Ауторка доследно развија нове аналитичке продоре у грађу истичући распон ван досадашњих теоријских доприноса према ширем културолошком контексту.

Свечана додела Награде одржаће се у четвртак, 22. октобра 2021. године у 19 часова у Спомен-збирци Павла Бељанског.

 

Исте вечери Спомен-збирка Павла Бељанског уз свечани програм обележава шездесет година од како је, 22. октобра 1961. године, отворена за јавност.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *