ДАН ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ 2021.

Галерија Матице српске у петак, 15. октобра 2021. године у 19.00 сати Свечаном седницом и освртом на изложбу Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања обележава Дан Галерије којим се прославља 174 године њеног постојања.

У години пред велики јубилеј приридно је да се осврнемо иза себе и кроз постигнућа својих претходника сагледамо све оно што је до сада сањано и постигнуто. Тек на тим основама можемо да промишљамо будућност и дефинишемо све оно чему тежимо. Стога смо портрете претходника из галеријске колекције за ову прилику изложили као исказ поштовања и уважавања, управо на почасном месту које је резервисано за монументални портрет Саве Текелије. Сви они су уткали себе у историју ГМС и свако од њих дао је посебан допринос који је омогућио да Галерија данас буде једна од водећих националних музејских установа.

Свечану седницу отвoрила је др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске беседом У сусрет јубилеју: Захвалност претходницима којом је указано на претходне управнике који су својим залагањима, амбицијама, опредељењима и стремљењима учинили значајане кораке у развоју, како Галерије Матице српске тако и у развоју националне културе у целини. Кроз беседу о претходницима, од првог управника Фрање Малина, преко уметника Миленка Шербана и Миливоја Николајевића, Радивоја М. Ковачевића, Милана Соларова, Олге Микић, Лепосаве Шелмић и Бранке Кулић истакнути су најзначајнији догађаји у историји ове установе, која се током времена прилагођавала и мењала израстајућу у једну од водећих националних музејских установа. Речима да „историју установе чине људи, њихови сањани и остварени снови“, др Тијана Палковљевић Бугарски истакла је да „подсећајући јавност на њих ми им одајемо част и исказујемо захвалност, свесни да само поштујући традицију стварамо традицију!“

О актуелној изложби Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања, насталој као резултат вишегодишње сарадње Галерије Матице српске и ДДОР осигурања на различитим пројектима презентације и очувања културног наслеђа, говорио је мр Данило Вуксановић, програмски директор Галерије Матице српске. Сарађујући директно с уметницима и подржавајући ликовне колоније, компанија је, у складу са делатношћу, осигуравала континуитет уметничког стваралаштва у вишедеценијском периоду, укључујући и изазовне и турбулентне године, о чему сведочи обимна колекција превасходно војвођанских уметника, чија су дела захваљујући овој изложби и сарадњи по први пут представљена јавности.

Напослетку вечери управница Галерије Матице српске уручила је захвалнице члановима Клуба пријатеља Галерије Матице српске који су током претходне године дали свој допринос прикупљању, очувању и презентацији ликовног стваралаштва српског народа новијег доба.

За више информација можете се обратити Јелени Огњановић на телефон 021 4899 018 или 069 1103 051.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *