ЈЕЛЕНА ГАЧИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Одлуком Управног одбора Спомен-збирке Павла Бељанског, на основу предлога Оцењивачке комисије, за лауреата Награде Спомен-збирке Павла Бељанског за школску 2019/2020. годину проглашена је историчарка уметности Јелена Гачић. Награда се додељује за најбољи мастер рад са темом из националне историје уметности, одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Оцењивачка комисија у чијем саставу су били историчари уметности др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, председник, те чланови др Дијана Метлић, професор на Академији уметности у Новом Саду, др Ана Костић Ђекић, доцент на Филозофском факултету у Београду, др Милан Попадић, ванредни професор на Филозофском факултету у Београду и мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, донела је одлуку да се Награда за школску 2019/2020. годину додели Јелени Гачић за мастер рад „Послератна архитектура у Крушевцу (1945–2000)“, одбрањен код проф. др Александра Кадијевића.

У образложењу одлуке о додели Награде наводи се да ауторка Јелена Гачић, поуздано вођена методологијом архитектонске историографије, у свом раду зналачки представља развој и употпуњује тумачења послератне архитектуре Крушевца контекстом настанка, употребе и трајања објеката о којима пише. Истовремено кроз свој рад она даје важан допринос познавању, валоризацији и будућој заштити објеката послератне архитектуре у овом граду.

Свечана додела Награде одржаће се у четвртак, 22. октобра 2020. године у 18 часова у Спомен-збирци Павла Бељанског, а биће увеличана отварањем изложбе Делатност групе „Живот“ на уметничкој и политичкој сцени Краљевине Југославије током четврте деценије 20. века, ауторке мср Маријане Вашчић, реализоване према мастер раду награђеном прошле године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *