ИЗЛОЖБЕ И МАНИФЕСТАЦИЈЕ У СПОМЕН ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ – ЈУН 2017.

Спомен-збирка Павла Бељанског  – 11. мај – 20. август 2017.

 

Аутори изложбе:

др Јасна Јованов и Милица Орловић Чобанов

Као једно од централних дешавања којим Спомен-збирка Павла Бељанског током 2017. године обележава шест деценија од оснивања, изложба слави и пола века од оснивања Уметничког савета Галерије САНУ, али и саме Галерије ове значајне институције. У оснивању Галерије поред Недељка Гвозденовића учествовали су и Пеђа Милосављевић и Љубица Цуца Сокић, аутори из колекције Павла Бељанског. Tоком протеклих пет деценија радови уметника из његове колекције излагани су у Галерији САНУ. Aрхивска грађа Спомен-збирке, Галерије САНУ, Архива Југославије се међусобно допуњује и ствара аутентичну слику о времену када су ови уметници постали академици.

 

ПРОГРАМ:

  • Четвртак, 1. јун, 19 сати:

Предавање Документи као део „мозаика“ једног времена

Марта Ђармати, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског

О оснивачима Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије САНУ који су поклонима подстакли формирање својеврсних архива у саставу поменутих галерија, данас неизоставних станица у проучавању српске уметности ХХ века, говориће Марта Ђармати.

  • Четвртак, јун, 19 сати:

       Прича кустоса и ТВ филм: Недељко Гвозденовић – серијал Сликари и вајари

Документарна емисија (РТВ Београд 1986, режија Гојко Шкарић, сценарио Никола Кусовац), оживљена сећањима самог уметника, нарација прати животну причу једног од оснивача Галерије САНУ и пријатеља Павла Бељанског.

Пратећи програм изложбе

ГРАФИЧКИ ОМНИБУС У НОВОМ САДУ:

ЉУБОМИР ИВАНОВИЋ, МИХАИЛО С. ПЕТРОВ,

ЂОРЂЕ АНДРЕЈЕВИЋ КУН

 

Спомен-збирка Павла Бељанског  мај – 16. јул 2017.

 

Аутори изложбе:

Љиљана Башић, Марија Богдановић и Славен Попара, Народна библиотека Србије

Кустос изложбе: Марта Ђармати, Спомен-збирка Павла Бељанског

Изложба Графички омнибус У Новом Саду: Љубомир Ивановић, Михаило С. Петров, Ђорђе Андрејевић Кун новосадској публици представила је део посебних фондова Народне библиотеке Србије, у оквиру изложбе графика, цртежа и архивске грађе тројице истакнутих уметника. Циљ изложбе је унапређење доступности посебних фондова Народне библиотеке Србије и продубљивање сарадње између две институције.

 

ПРОГРАМ:

  • Субота, 10. јун:

Дечја радионица Илуструјмо заједно: омиљена књига

У оквиру изложбе Народне библиотеке Србије изложен је сегмент илустрација за децу, рад уметника Ђорђа Андрејевића Куна, које ће нас инспирисати да и сами насликамо занимљиву сцену из омиљене литературе, као што то раде познати илустратори.

 

Четвртак, јун, 19 сати:

Ауторско тумачење изложбе

Љиљана Башић, Марија Богдановић и Славен Попара, Народна библиотека Србије

О поставци коју чини избор из заоставштине Љубомира Ивановића, линорези Михаила С. Петрова, као и одабир графичких мапа Ђорђа Андрејевића Куна, публици ће говорити аутори изложбе и пратећег каталога.

 

 

НОВОСАДСКО ДЕЧЈЕ ЛЕТО 2017. У СПОМЕН-ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

26 – 30. јун 2017, 11–13 сати

И ове сезоне Спомен-збирка Павла Бељанског учествује у манифестацији Новосадско дечје лето, које се у организацији Дечјег културног центра „Деци на дар“ реализује током летњег распуста 2017. године. За прву недељу распуста, Спомен-збирка је припремила креативне радионице, намењене групама до 25 учесника узраста од 6 до 12 година. Програм тематски обухвата актуелне изложбе Графички омнибус у Новом Саду и Уметници, академици из колекције Павла Бељанског, уз претходни обилазак сталне музејске поставке.

Радионице у Спомен-збирци Павла Бељанског:

  • Понедељак, јун: Ко је на слици?
  • Уторак, 27. јун: Писмо, фотографија… шта то открива?
  • Среда, 28. јун: Мој мали легат
  • Четвртак, 29. јун: Успомене са екскурзије
  • Петак, 30. јун: Илуструјмо омиљене књиге

 

 

ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017.  –  29. јун – 31. август 2017.

Манифестација  Лето у врту галерија, пројекат Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске који се са великим успехом реализује од 2012, наставља се и у 2017. години. Свечано отварање манифестације биће одржано у четвртак, 29. јуна у 21 сат.

 

 

Идеја да се суграђанима током летњих вечери понуди занимљив и разноврстан програм, и ове године је употпуњена новим садржајима који промовишу културе европских и светских народа. Настављена је сарадња са бројним пријатељима и сарадницима, а за све који су расположени да се у пријатном амбијенту врта опусте уз путописне приче, музику и дружење, програм ће се одвијати сваког четвртка, од 21 до 23 часа.

 

Извор: ТВ Арс Медија

Ажурирао: М.О.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *