КОНЦЕРТ ХОРСКЕ МУЗИКЕ У СИНАГОГИ

Концерт хорске музике наступао је у петак, 26. маја у Синагоги са почетком у 20,00 часова, у саставу:

Adolf Fredrik Parents’ Choir

HorUns, Универзитетски хор, Нови Сад

Хор саборне цркве Свети Георгије, Нови Сад

Диригенти:  Carin WALLGREN & Богдан Ђаковић

Програм: Палестрина, Брахмс, Славенски, Мокрањац…

,Adolf Fredrik Parents’ Choir  је мешовити хор од четрдесет чланова, Основан 1968. године. Гаје исту страст и љубав према певању, као и њихова деца која похађају водећу музичку школу у Шведској „Adolf Fredrik ”. Поред концерата широм Шведске, овај хор је остварио и бројне турнеје у Немачкој, Италији, Републици Чешкој и Летонији. У децембру 2014. и 2015. овај ансамбл је, заједно с још шест хорова, певао на божићном концерту Краљевског стокхолмског филхармонијског оркестра. Хор ће се на концерту у новосадској Синагоги представити разноврсним репертоаром који ће обухватити композиције од Палестрине до комада савремених шведских аутора. Диригент ансамбла је Карин Валгрен (Carin Wallgren), дугогодишња чланица (виолисткиња) Краљевске филхармоније из Стокхолма.

Hor Uns који окупља студенте свих факултета Новосадског универзитета оформљен је у пролеће 2015. године с циљем да у својој средини, али и у иностраним универзитетским круговима, промовише српску и светску хорску традицију различитих стилова, врста и жанрова. Кроз рад с иностраним ансамблима и диригентима HorUns жели да путем заједничких пројеката, како оних уметничких тако и друштвено-ангажованих, афирмише нове облике хорске делатности. Поред службених наступа за потребе Ректората Новосадског универзитета, као и других значајних градских, покрајинских и републичких институција (САНУ, Матица српска…), хор негује и концертне активности у традиционалним и нетрадиционалним просторима. Диригент хора је др Богдан Ђаковић, музиколог и редовни професор Академије уметности у Новом Саду.

Хор Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада наставља богату традицију српских, бачких и новосадских црквено-певачких друштава, а посебно Катедралног хора (1939). У октобру 1992. године садашњи хор добија данашњи назив и функцију матичног хора новосадске Саборне цркве, покушавајући да настави рад и концепт поменутог предратног ансамбла, при чему би свака литургија у Саборној цркви требало да буде уједно и духовни концерт. Најзначајнији концерти: у Југословенском културном центру у Паризу, Катедрали св. Аброзија у Милану, Цркви св. Аугуста у Барселони, катедрали у Нориџу, затим у Цркви св. Петра и Павла у Кромеру, Цркви св. Александра у Бергаму, Цркви св. Доминга у Лисабону, сали Државног конзерваторијума у Солуну, у Цркви св. Софије у Стокхолму…Појао је литургије у српским црквама у Берну и у Трсту.

 

 

Извор: ТВ Арс Медија

Ажурирао: М.О.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *