ИЗЛОЖБА „ТАПИСЕРИЈЕ МИЛИЦЕ ЗОРИЋ: СИНТЕЗА НАСЛЕЂА И МОДЕРНИЗМА“

У четвртак 12. септембра 2019. године у 20 сати, у Спомен-збирци Павла Бељанског биће свечано отворена изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“.

Сарадња са легатима Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у београдском Музеју савремене уметности и Музеја Семберије у Бијељини на припреми изложбе, представља још један вид јачања веза са легатима у креирању програмских активности Спомен-збирке Павла Бељанског. Поред дела из ових институција, биће приказане и таписерије из Музеја примењене уметности и Владе Републике Србије, са идејом да изложба добије карактер ретроспективе и укаже на јединствено место Милице Зорић како у колекцији Павла Бељанског, тако и у историји југословенског модернизма.

У Спомен-збирци Павла Бељанског биће приказано 28 таписерија, насталих у периоду од 1959. до 1971. године, као и богата архивска грађа у виду принтова на документарним паноима, међу којима се поједине фотографије и документи први пут представљају публици. Поставка је заснована на идеји да се свим сегментима пројекта на нов начин сагледа и валоризује аутентичан допринос Милице Зорић у националној модерној уметности. Намера је била и да се нагласи значај два легата: Музеја савремене уметности у Београду у чијем саставу се налази Галеријa–легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, као и Легата Родољуба Чолаковића и Милице Зорић у Музеју Семберије у Бијељини.

Изложбу прати репрезентативан двојезичан каталог на српском и енглеском језику, са текстовима кустоса музеја од којих се позајмљују дела – Светлане Митић, Бојане Поповић, Сандре Весић Тесла, Тање Лазић и ауторке изложбе Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке Павла Бељанског.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Организација изложбе је осим сарадање са власницима изложених дела обухватила и бројне институције: Установу за израду таписерија „Атеље 61“ (Нови Сад), ШОСО „Милан Петровић“, Нови Сад, Високу школу струковних студија за образовање васпитача, Нови Сад, Радио-телевизију Војводине, Радио-телевизију Србије, Радио Беседу. Изложбу ће пратити богат програм у виду стручних тумачења поставке и креативних радионица, као и тактилнa поставкa намењенa слепим и слабовидим особама.

Након представљања у Новом Саду планирано је гостовање изложбе у Музеју Семберије у Бијељини (4. новембар – 6. децембар 2019), где ће бити приказана у оквиру манифестације Вишњићеви дани.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *