IZLOŽBA SO-CALLED REALITY

Izložba “So-Called Reality” otvorena je 8.10.2020. u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Podgorici u Dvorcu Petrovića. Autorski  je projekat kustoskinje dr Sanje Kojić Mladenov i realizovana je u saradnji Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u okviru projekta RISK CHANGE (2016-2020), podržanog od strane programa Evropske unije “Kreativna Evropa”.  Izložba “So-Called Reality” koncipirana je kao presek celokupnog projekta i njegova je svojevrsna završnica, uz izbor umetnika koji su učestvovali u različitim aktivnostima tokom trajanja projekta (samostalne i grupne izložbe, rezidencijalni programi, predavanja, diskusije i radionice).

O konceptu izložbe i celokupnog projekta, autorka dr Sanja Kojić Mladenov je zapisala:

“Projekat RISK CHANGE je započet kroz istraživanje savremenih procesa migracija i kontinuiranih socijalnih i kulturoloških promena u 21. veku, sa geopolitičkim fokusom na Evropu. Podstaknut je izbegličkom krizom 2015-2016. godine i talasom migracija stanovništva jugozapadne Azije, a potom i severne Afrike ka razvijenim zemljama Evrope, što je izazvalo mnoge nestabilne procese kako u tranzitnim tako i u zemljama njihovog konačnog izbora. Pitanje evropskog „bogatstva suživota različitosti” postalo je diskutabilno u izazovima konzervatizma i ksenofobije, što je dovelo do ispitivanja ne samo procesa integracije izazvane aktuelnom migracijom već i propitivanja postojećih problematičnih manjinskih i identitetskih politika u evropskom društvu, prisutnom u savremenoj umetničkoj produkciji, kao dela šireg, ali povezanog diskursa rizičnih praksi i odnosa.”

Na izložbi svojim radovima se predstavljaju sljedeći umetnici: Breda Beban, Igor Bošnjak, diSTRUKTURA, Robert Jankuloski, Romeo Kodra, Oleg Kulik, Monika Moteska, Branislav Nikolić, Vesna Perunović, Nina Todorović, Selman Trtovac, Boža Vasić, Dragan Vojvodić, Selma Selman, Dragoljub Raša Todosijević, Lidija Srebotnjak Prišić i Nataša Teofilović.

Izložbu je otvorila autorka izložbe, dr Sanja Kojić Mladenov.

Izložba se može pogledati do 25. oktobra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *