ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ДАМИРА МАЛЕШЕВА ДО ПЕТКА У ГАЛЕРИЈИ КАФЕА ГРАФФИТИ

Изложба предмета од метала и других материјала под називом Скулптуре/ситуације аутора Дамира Малешева отворена 17. септембра 2020, може се погледати још до петка 25. септембра најкасније до поднева. Место изложбе је Галерија Г-спот кафеа Граффити у Новом Саду, ул. Косовска 21А. Скулптуре се по договору са аутором могу и купити а радно време галерије је исто као радно време кафеа – до 23 сата. Иначе, неке од скулптура су настале пре 20 година, све су од употребних материјала, шрафова, виљушака, делова зидног сата, лустера. Искомпоновао је неке геометријске облике у складне минималистичке фигуре. 

Дамира највише радује процес израде, бирање облика и материјала, док завршни део раде врхунски мајстори са којима има добру сарадњу. Процес стварања је сложен, понекад је потребно скидање старе фарбе, брушење, пескирање, заваривање, полирање, фарбање или галванизација. За спајање калајем потребна је температура од 300 степени, али кад се месинг топи треба и преко 1000 степени – зато је изводљиво само у специјално опремљеним радионицама. 

Скулптуре имају одговарајућа постоља да би причу испричале до краја. Тако, нпр. пола рибе која се пресликава на постољу даје њен целокупни обрис. И сам љубитељ шаха, шаховску таблу са фигурама од камионских шрафова дотеривао је годинама али зато њен завршни изглед оставља без даха. Ту су и богомољка, рак, шкорпион, патка, пужић, чапља и многа друга чудеса, атрактивна и за гледање и за тактилни доживљај.

Дамир Малешев је рођен у Новом Саду 1968. године. Запослен као професор филозофије у гимназији „Исидора Секулић“. Објављује песме, песничке преводе, есеје и графичке радове у разним часописима (Квадарт, Мисао, Књижевна реч, Багдала, Поља…). Има објављене две збирке поезије и две књиге песничких превода (корејска поезија и антологија поезије Битлса). Такође, имао je неколико самосталних и групних изложби својих ликовних радова: групна изложба у Градској библиотеци града Београда, са темом „Ћирилица“ (2006), групна изложба у Војвођанској банци у Новом Саду са темом „Шах“ (2005), самостална изложба асемблажа у Музеју града Новог Сада (2003), самостална изложба у Новосадском отвореном универзитету (2004) и самостална изложба у новосадском Кутку за културу (2020). 

 

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *