Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА РИМСКИ НОВАЦ ИЗ ПЕТРОВАРАДИНА

ИЗЛОЖБА РИМСКИ НОВАЦ ИЗ ПЕТРОВАРАДИНА

Бројни налази археолошког материјала из римског времена, међу којима је и новац, показатељи су континуираног живота Римског утврђења Кузум и цивилног насеља које се налазило у подграђу од 1. до 4. века наше ере. Поводом тога, Музеј града Новог Сада организује изложбу „РИМСКИ НОВАЦ ИЗ ПЕТРОВАРАДИНА“. Аутор изложбе је Надежда Савић, археолог-музејски саветник.
pozivnica-rimski-novac

Изложба „Римски Новац из Петроварадина“ приказује новац из Римског доба који је пронађен током археолошких ископавања на Петроварадинској тврђави и у Петроварадину. Увећане фотографије рељефних представа са римског новца илуструју високе домете портретне уметности тог времена. Осим тога оне приказују почасне титуле, политичке пароле, поистовећивање царева са грчким херојима па и самим боговима, богове патроне који обезбеђују Римску границу, војску, владаре и царство, што све скупа одражава дух оног времена када је Кузум био део Римске империје и система одбране њених граница.

Свечано отварање изложбе биће у четвртак, 29. септембра у 13.00 часова, у Музеју града Новог Сада, на Петроварадинској тврђави.
Извор: Музеј града Новог Сада

Оставите одговор

Top