IZLOŽBA KARLA ŠTENGELA

Karl Štengel Slike i crteži

8 – 29 juni 2023.

Otvaranje: četvrtak 8. juni 2023. 19 h

Galerija Bel Art, Bul. Mihajla Pupina 17

Izložbu slikara Karla Štengela (Novi Sad, 1925 – Loro Kufena, Italija, 2017) novosadska galerija Bel Art priređuje zahvaljujući uspešnoj saradnji sa firentinskom galerijom Immaginaria. Razlog što se izložba Karla Štengela, umetnika bogate međunarodne umetničke biografije  priređuje  se u Novom Sadu je činjenica da je ovde proveo svoje detinjstvo. Slikarstvo je studirao u Budimpešti i na Akademiji umetnosti u Minhenu. Največi deo života proveo je u Nemačkoj i Italiji. 

Kolekcija slika Karla Stengela trajno se čuva u Palati Roseli del Turko u Firenci.

Na novosadskoj izložbi  prezentuju se slike i crteži koji pokazuju Štengelovo permanentno ekspresionističko opredeljenje, bez obzira da li se radi o figuracijskom  ili apstrakcijskom konceptu.  

U svojim delima, Stengel je istraživao duboka ljudska stanja: u njegovim  figuracijskim slikama i crtežima permanantno  je uspostavljao neku vrstu dijaloškog odnosa  između dve ličnosti definisane prizorima iz proživljene životne stvarnosti, brojnih putovanja  ali i umetnikove imaginacije.  Veoma često se inspirisao  književnim i  muzičkim delima te se u njegovim radovima mogu videti reference na umetnike kao što su Čarls Bukovski, Blez Sendrars, Samjuel Beket, Horhe Borhes, Ivan Gol, Tabuči i Đuzepe Ungareti, kao i kompozitori i muzičari kao što su Rahmanjinov, Stravinski, List i Polini.

Štengelovi radovi su bliski tendencijama snažno bojenog, emotivnog i lirskog apstraktnog ekspresionizma čiji su koreni u posleratnom američkom i evropskom enformelnom eksperimentisanju ili u nekim primerima ruske avangardne umetnosti. Njegova ostvarenja sa nadrealnim predstavama često su intimnijeg karaktera. Najčešće se radi o crtežima koji  imaju izraženije evropsko poreklo a Štengelu su veoma bliske karakteristike i vrednosti nemačkog ekspresionizma.

Izvor: Galerija Bel Art

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *