ИНТЕРВЈУ СА АЛЕКСАНДРОМ АЛЕКСИЋ МОДНИМ КРЕАТОРОМ

Након што је на Новосадском пољопривредном сајму, привукла пажњу љубитеља женске гардеробе, модном ревијом у Руми оставила је поново прелеп утисак на све присутне. Промоцију „Приручника за конструкцију и моделовање женске одеће“’ и модну ревију, организовала је у Градској библиотеци „Атанасија Стојковића“ у Руми, 31.05.23. са почетком у 18.00 часова. На отварњу присутнима  су се обратили: аутор књиге Александра Алексић, Дамир Васиљевић Токсић, издавач и директор библиотеке и проф. др Петровић Василије, рецензент.

Поред уводне речи о књизи, публика је могла да види прелепе женске колекције које ради Александра али и неколико аутора који су били њени гости. Чињеница да је сала била пуна, говори у прилог да рад Александре изузетно цене како грађани Новог Сада, Руме тако и људи из разних градова у Србији, који су дошли да би уживали у промоцији књиге и ревији. Овај несвакидашњи догађај у Руми, оставио је на све присутне леп утисак, а новинар наше редакције Жељко Савић  тим поводом направио је разговор са Александром Алексић.

Ж.С. Поштована Александра како сте дошли на идеју да напишете „Приручник за конструкцију и моделовање женске одеће“’?

А.А. Прво сам користила туђу литературу, а часови ми се разликују од туђих књига. Кренуло је као скрипта за ђаке, а онда се развијало и тако је настао приручник.

Ж.С. Приручник има 134 стране, заступљене су богате илустрације женске гардеробе, на који начин ће овај приручник читаоцу бити од помоћи у раду?

А. А. Ако прва три месеца буду користили и радили вежбе како је објашњено, могуће је самостално вадити шаблоне након три месеца. Потпуно помаже при раду. Приручник вам омогућава да уз помоћ описа цртежа пратите и учите израду шаблона. У 19 области сам прилагодила сво проширено примењиво знање стицано пуних двадесет година радног искуства. Kроз приручник ћемо заједно проћи кроз конструкцију женске одеће: сукња, мајица, блуза, хаљина, прслука, сакоа, панталона.

Ж.С.   На модној ревији, одржаној у Руми 31.05.23. у Градској библиотеци, представили сте део своје модне колекције, приближите нашим читаоцима рад ваше фирме „Foxes Couture“ која је произвођач ове гардеробе?

А.А. Ревија је конципирана тако да приказује Street Fashion Art. Модна колекција за узраст од 16 до 65 година, које могу да носе у току дана на неке мало свечаније прилике, а да се осећају удобно и сексепилно. Што се тиче фирме „Foxes Couture“, настала је пре три године као резултат вођења других фирми. Фирма се бави производњом одеће, услугом производње одеће, вођењем свог бренда, продаја преко инстаграм налога, а ускоро се отвара и сајт. Један део производње базира се на помоћи и логистичкој подршсци будућим младим брендовима.

Ж.С. Када причате о производњи, да ли је то ручни  рад или нека другра производња?

А.А. Производња је малосеријска, а разлог је капацитет жена.

Ж.С. Ви сте и професор у средњој школи „Бранко Радичевић“. Каква су Ваша искуства са младима када је реч о моди, дизајну. Да ли постоји заинтересованост за моду и уметност?

А.А. Има доста заинтересоване деце у школи. За следећу годину планирам са децом да правим велику колекцију да сами учествују у стварању својих личних ревија. Мислим да је то јако битно у самом том проналажењу у струци. Другачије је када деца виде и проживе целу ту енергију стварања уживо.

Ж.С. Поред знања, шта треба да имају млади креатори да би могли да се баве овим послом? Колико је потребно улагања у неки почетни посао?

А.А. Што се тиче неког почетног посла није неко велико улагање финансијски, треба доста знања, треба познавати материју, конструкцију, израду, психологију моде и још неке детаље. Што је најважније, то треба и волети.

Ж.С.  Да ли неко заинтересован може обављати праксу код Вас?

А.А. Да, код мене могу да обављају праксу и могу да дођу на менторски програм где сам ја ментор и обучавам комплетну конструкцију.

Ж.С. Коме је тај приручник намењен и како заинтересовани могу да га поруче или купе?

А.А. Приручник је намењен свим особама које желе ово да науче. Није битно да ли је степен знања на почетничком нивоу или су то људи који су завршили факултете. До приручника може да се дође преко инстаграм странице и преко фејсбука Александра Пушић Алексић.

Хвала Вам на разговору.

У Наставку можете прочитати рецензију из „Приручника за конструкцију и моделовање женске одеће“

ИЗВОД ИЗ РЕЦЕНЗИЈЕ

Kада смо добили рукопис били смо пријатно изненађени. По садржају и композицији рукопис је писан као приручник. Оно што разликује овај рукопис, од сличних садржаја, је примењиво практично знање које омогућава читаоцу да овлада вештинама конструкције и моделовања женске одеће без претходних предзнања из ове области. Приручник је написан на високом стручном нивоу и представља изношење практичних знања која је ауторка, поред академског образовања, дуго година стицала и у практичном раду на овим пословима.

Цео приручник је концепиран тако да даје јасан преглед практичних вештина конструкције и моделовања женске одеће. Изложени материјал пружа могућност једноставног сагледавања практичних вештина и разумевања поступака конструкције и моделовања женске одеће.

Посебан квалитет овог приручника огледа се у томе што, поред уобичајених начина излагања теоретских сазнања, пружа и могућност лаког овладавања практичним вештинама конструкције и моделовања одеће.

Целокупни материјал је изложен јасно и по унапред планираном концепту, полазећи од разматрања телесних мера, основне конструкције па до моделовања и комплетирања одевних предмета. На тај начин изложени материјал је јасно и прегледно објашњен.

На тржишту рада приметан је све већи број заинтересованих лица за неформалним образовањем за послове из области модне индустрије. Овај приручник на прави начин може одговорити тим потребама и омогућити им стицање потребних знања и вештина. То може бити прави основ за почетак развијања сопственог посла и покретања својих предузећа.

Ценећи напор који је ауторка уложила у конципирању и разради материјала, која је изведена са стручном коректношћу и на разумљивом нивоу, а колико нам је познато ретки су приручници оваквог садржаја на српском језику, препоручујемо „Приручник за конструкцију и моделовање женске одеће“ ауторке дипл. инж. Александре Алексић да се објави као литература за ширу употребу у струци.

У Зрењанину и Травнику:

05.03.2023.

Рецензент:

Проф.др Василије Петровић

Редовни професор Универзитета у Новом Саду

Доцент др Драган Ђорђић

Доцент Универзитета у Травнику

Текст и фотографије припремио: Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *