ИНТЕРВЈУ СА СЛАЂАНОМ ГРБИЋ – „SAHARA DREAMS“

Љубитељи оријенталног плеса ће имати прилику да уживају у интернационалном концерту  ,,Sahara Dreams“ који ће се одржати 29.04.2017. године са почетком у 19:30 часова у просторијама позоришне дворане гимназије Лаза Костић у Новом Саду. Поводом тог догађаја новинар ТВ Арс Медије, Жељко Савић, је разговарао са инструктором школе оријенталног плеса ,,Азар“ Слађаном Грбић.

Ж. С.: У току су припреме за концерт оријенталног плеса који носи назив ,,Sahara Dreams“, приближите нам шта ће новосадска публика овом приликом видети?

Слађана Грбић, инструктор оријенталног плеса:

Новосадска публика ће имати прилику да види различите стилове оријенталог плеса, од фолклорних до савремених, у извођењу плесача како из Србије, тако и из Босне и Херцеговине, Словеније и Македоније.

Ж.С.: Поред чланова школе оријенталног плеса ,,Азар“ доћи ће и гости из других земаља. Да ли се може рећи да је то традиционални међународни фестивал?

С.Г.: Фестивал организујемо по трећи пут. Ове године  први пут ће фестивал оријенталног плеса у Новом Саду бити интернационалног карактера. У склопу фестивала је и концерт који ће се одржати у ранијим сатима.  29. априла ће бити организоване плесне радионице које ће водити инструктор оријенталног плеса плесне школе ,,Азар“ и гостујућа плесачица оријенталног плеса из Словеније. Тако да девојке из других школа Србије и из региона долазе како би учествовале у радионици и прошириле своја знања и увече учествовале на концерту као наше гошће.

Ж.С.: Што се тиче радионица, која је циљна група полазника исте, да ли је потребно претходно плесно искуство?

С.Г.: Радионице су намењене искључиво плесачицама које обрађују стилове оријенталног плеса. Организују се за девојке које већ поседују одређено предзнање и искуство. Почетницама у оријенталном плесу теже је да испрате радионицу. Неко ко није имао додира са оријенталним плесом нема могућност да учествује у радионицама, јер се на њима савладавају технике средњег и напредног нивоа оријенталног плеса.

 Ж.С.: Колико је било потребно да се савлада почетни ниво да би девојке  могле наступати на предстојећем концерту?  Колико плесних група имате?

С.Г.: Што се наше школе тиче, годину дана траје припрема за наступ. Током тих годину дана радимо различите кореографије, формације , различите стилове. Када дође период пред концерт, онда месец-два интензивно вежбамо, шијемо костиме. Ту су и константне пробе, допуне некада и измене. У школи имамо почетну и средњу групу. Средња група ради преко три године, а у почетној групи  имамо полазнице које  су у нашој школи 3 месеца, па до неких које плешу годину дана. Тако да су полазнице у зависности од свог плесног искуства подељене у две групе.

Ж.С.: Када је реч о припремама за наступ, шта је важно поменути? На који се начин припремате? Шта подразумева та припрема?

С.Г.: Подразумева да се лепо и професионално нашминкамо, да испробамо све костиме пре самог изласка на сцену, постоји ту и много  додатака и накита. Мора све то добро да се провери, да не би нешто спало. Наравно, фризура и психичка припрема, односно да ми мало у бекстејџу међусобно попричамо, опустимо се пре изласка на сцену. Проверавамо да ли су сви реквизити које износимо ту јер има много тачака у којима имамо реквизите па то пре самог наступа треба спремити иза сцене.  Трудимо се да то буде једна опуштена атмосфера, да нам нервоза и трема не би непотребно сметали на сцени.

Ж.С.: Од најављених гостију који Вам долазе на концерт, да ли бисте неке  издвојили?

С.Г.: Наравно, долази нам плесачица Матеја Микулан из Словеније, она ће држати радионицу тај дан. Затим, из Суботице нам стиже Дора Течер. Долази много девојака из Београда, из плесне школе ,,Арена“, која је једна од највећих школа оријенталног плеса у Србији. Из Босне и Херцеговине долази Вања Ковачевић. Долазе и девојке из Новог Сада из одређених школа. Да напоменем да је највећа звезда вечери Матеја Микулан.

Ж.С.: Да ли је ваша школа оријенталног плеса једини организатор или постоји још неко ко вам помаже у томе?

С.Г.:  У Новом Саду, ми смо једини организатори овог интернационалног фестивала.У Београду постоје школе које организују фестивале овог типа, али је у Новом Саду ово први и једини за сада.

Ж.С.: Какве су биле реакције публике на досадашњим концертима ?

С.Г.:  Публика је махом одушевљена. У почетку изгледају  као да не знају шта их је снашло, јер нису навикнути на тај тип уметности и не знају како да одреагују. Оно што се најчешће гледа преко интернета, не личи на оно шта је заправо на сцени. Када се гледаоци опусте после песме, две или три, дају нам много подршке аплаузима.

Ж.С.: На који начин се у вашу школу могу уписати девојке које занима ова врста плеса? Да ли је услов старосна доб? 

С.Г.: Ми немамо старосна ограничења. Имамо групе и за децу, као и за старије даме. За сваког ко жели да се опроба у плесу, први час је бесплатан. Могу да нас нађу на фејсбук страници ,,Школа оријенталног плеса Азар“, на инстаграму такође. Што се тиче деце, граница је 6 година, па навише. Наравно, специфичан је рад са децом, и плес је прилагођен њиховом узрасту, као и методика самог рада, где се плес провлачи кроз игру да би им било занимљивије.

Ж.С.: Да ли овај фестивал доприноси културном развоју Новог Сада – Европској престоници културе?

С.Г.:  Што се тиче доприноса, сматрам да јесте велики, јер овако нешто је ретко виђено у Србији, а поготово у Новом Саду. Нама је драго што смо ми први организатори интернационалног фестивала, што у Нови Сад долазе девојке из региона које упознају град и све чешће се враћају. Имамо девојке које већ годинама долазе код нас, тако да сматрамо да јесте један леп допринос.

 

Текст – интервју приредио: Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *