ЗАТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ХАЈДЕ, БРАТЕ, КУПИ СВАТЕ-СРПСКА СВАДБА“- МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА

Завршна свечаност и затварање изложбе

ХАЈДЕ, БРАТЕ, КУПИ СВАТЕ – СРПСКА СВАДБА

и додела девојачког штафира

МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА, Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад

Уторак, 18.04.2017. године, 19 сати

Затварање изложбе

Изложба посвећена српским свадбеним обичајима у Војводини која је трајала готово два месеца изазвала је велико интересовање код публике и медија. Поред зналачки осмишљене поставке, вредних музејских експоната и поучне теме, изложбу су обележила сваконедељна музејска прела. Као што се некада, пред свадбу, на прелима припремала девојачка спрема, тако је чињено и у Музеју града Ноовг Сада. Свако прело представљало је причу за себе захваљујући интересантним програмима, еминентиним гостима и дивним посетиоцима. Гости су били: оперска певачица Оливера Болта, гајдаш и фрулаш Милош Максић, бенд Wake up, везиља Марија Драгишић са изложбом „Свадбених пешкира“,  Слободан Вукобратовић – аутор књиге „Свадбени обичаји сомборских, салашарских Срба староседелаца“ са његовим гостима, модни атеље СКВ је одржао ревију модела за пролеће/лето 2017., песничко вече под називом „Реци, љубави: ДА“ организовао је Виктор Радун Теон са својим гостима, слике Љиљане Коковић везене златним концем оживеле су орнаменте из средњовековне рукописне књиге „Београдски паримејник“ из 13. века, а предавање др Александре Новаков „Свадбени обичаји у Призрену“ омогућило је упоредбу са свадбеним обичајима Срба у Војводини.

Затварање изложбе

Посетиоци прела, поред тога што су могли уживати у организованим програмима, припремали су девојачку спрему. Припремљени и прикупљени предмети су, као некада, спаковани у дрвени девојачки сандук који је, специјално за ову прилику, израдило Удружење занатлија Новог Сада. Музеј се захваљује Удружењу, као и фирмама које су, својим донацијама, обогатили музејски штафир (,,Сукно“, ,,Нумера“, ,,Сремунион“, ,,Нови Новитет – Дунав“, ,,Модни атеље СКВ“, златари ,,Панић“, ,,Гомекс“). Поклоне су доносили и наши суграђани.

Затварање изложбе

Уручење припремљене девојачке спреме једној будућој невести биће на свечаности затварања изложбе у уторак, 18. априла 2017. године. Својим гостовањем ову свечаност улепшаће најбољи војвођански Тамбурашки ансамбл „Зоруле“ на челу са концерт мајстором Зораном Бугарским Брицом.

 

Сви који нису погледали поставку могу то учинити још у уторак (18.04.) у времену 10-18 сати. Тог дана улаз је слободан.

 

ИЗВОР: МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА

Фотографије: МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *