ГРУПНА ИЗЛОЖБА РАДОВА ФОРМУЛАЦИЈА НА ПАПИРУ

У Центру за културу Гроцка  у петак, 21. априла 2017. године у 19 часова је отварање групне изложбе радова 16 аутора, под називом „Формулације на папиру“,  у оквиру регионалног пројекта Уметност на папиру, у галеријском простору Центра за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој.

Изложбу ће отворити историчарка уметности Биљана Јотић, аутор и кустос изложбе и пројекта. На отварању изложбе представиће се ученици Основне музичке школе у Гроцкој.

Радове излажу Иван Миленковић, Ивана Милев, Коштана Ђурић, Ивана Живић, Бранка Ђурашковић, Андријана Даниловић, Ђерђи Ачаји, Петар Сибиновић, Наталија Миладиновић, Владимир Лалић, Марко Стајић, Горан Витановић, Предраг Ковачић, Анђела Мујчић, Петар Мошић и Марија Здравковић.
групна изложба формулација на папиру

Како је изложба део пројекта базираног на живој уметности, односно уметности у настајању, она представља један ликовни тренутак карактеристика времена у коме настаје, а које заједнички деле и уметник и посматрач, што јој даје изузетан карактер интерактивности.
Уметничка интервенација на папиру је је специфична у односу на остале медије као носиоце ликовног израза из разлога непосредности и брзине настајања, који најбоље репродукују однос према стваралаштву. Тема изложбе је тренутак када уметник и папир постају једно, а цртеж који настане као производ тога доноси нам уживање, размишљање или дискурс. Мотив изложбе је семантика ликовних израза, формулација и манипулација са ликовним елементима, савремених аутора који су развили својствене ликовне поетике, са ограничењем  само у димензијама и медију, из разлога непосредности живог и ауторског карактера. Ова изложба окупља 16 аутора.
Ликовне формулације на папиру су проткане манипулацијама облицима и бојама, градивном или аутоматизованом композицојом, која је изражена хроматски или бојом, потезом или покретом, у сваком случају јединственом ликовном изразу сваког појединачног аутора. Како пројекат тежи хроници ликовних израза и поетика као сведока општег савременог карактера и појединачног унутрашњег бића уметника, тако ова изложба даје један поглед на ликовно умеће формулација односа уметности и друштва, наводи у предговору каталога Биљана Јотић, дипл. историчар уметности, аутор и кустос изложбе и пројекта.

 

Извор: Центар за културу Гроцка

Ажурирао: М.О.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.