ГРАД НОВИ САД И ОМЛАДИНСКА ПРЕСТОНИЦА У МОСКВИ

Омладинска престоница Европе Нови Сад, заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и делагацијама Града и Министарства омладине и спорта представила је у Москви могућности за младе у 2019. години, као и глобалну и европску димензију ове титуле. Ово је седми европски центар у ком је Град младих отворио врата неколико десетина страних амбасадора, представника руског парламента, међународних омладинских организација и дипломатског кора. Пријем је организован у Амбасади Републике Србије у Москви.
“Ви млади сте будућност. Иако често остаје само као флоскула. Зато овакви пријеми и повезивања јесу битна. Чињеница да је овде толико људи, толико битних представника институција и компанија очигледан је показатељ репутације коју Нови Сад сада ствара за себе. А, млади људи су ту најбољи пример,” објашњава Њ.Е. амбасадор Србије у Москви, Славенко Терзић.

Идеја представљања амбасадама и дипломатском кору европских градова јесте да се створи простор за умрежавање и партнерство са организацијама и институцијама из Москве, као и да се шира заједница информише о активностима у Новом Саду у 2019. години. Пријеми које Омладинска престоница Европе Нови Сад, уз подршку Града Новог Сада и Министартсва спољних послова организује у омладинским центрима широм Европе, долазе у тренутку када Савет Европе најављује готово потпуно смањење буџета који се издваја за младе у Европи.
“ОПЕНС-у је веома важно да се у Нови Сад са ових састанака и пријема врати са партнерствима и да видимо како можемо наш пример добре праксе да преносимо широм Европе. Нови Сад у овом тренутку председава мрежом омладинских престоница, та мрежа ће се током ове године формализовати у НовомСаду, имаћемо прилику неколико градоначленика из градова који су до сада били омладинске престонице, као и ових градова у којима смо били и видимо у Новом Саду, формализујемо сарадњу и видимо шта конкретно и можемо да донесемо у Нови Сад. Како да донесемо нову енергију, доведемо младе и видимо како можемо да сарађујемо,” каже координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.
Све то је неодрживо уколико не размишљате дугорочно и како је сваки програм самоодржив без обзира на донаторе. До сада смо били домаћин Омладинском европском форуму, били на маргинама бројних састанака и имали преко 75. 000 младих у нашем граду. Према речима градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, Нови Сад јесте пионир омладинске политике у Србији и пружа нам добар модел за читаву републику.
„Не можемо се затворити само у своје двориште него морамо да ширимо добру слику и вести о нама. Наша кључна порука јесте да 2019. година није сама за себе циљ већ јесте путоказ где ће се Нови Сад и Србија даље кретати. Ја дубоко у то верујем, а предуслов да се ти резултати остваре јесте укључивање младих и омладинских организација у директне процесе који се тичу омладинске политике и рекао бих да смо у Новом Саду доста тога урадили тако да можемо бити пример добре праксе не само у Србији, већ у градовима широм Европе“ додаје Вучевић.
Идеја ових пријема јесте да се Европа упозна са најважнијим пројектима Новог Сада, те да се и упути позив да у години младих посете Град који је носилац две престижне европске титуле.

 

 

Извор и фото.: ОПЕНС 2019

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *