ФИЛМОВИ „ЈАДНИЦИ“ И „АЈВАР“ НАГРАЂЕНИ НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ

Жири Главног програма 26. Фестивала европског филма Палић у саставу Лоренс Тули, Марта Береш, Алеш Павлин, Силас Цоумеркас и Том Бурк донео одлуку да награду ЗЛАТНИ ТОРАЊ за најбољи филм додели филму „ЈАДНИЦИ“ француског редитеља Лиђа Лиа.

Стефан (Дамијен Бонард) се недавно придружио анти-криминалистичкој групи у Монтфермеју, предграђу Париза, где је и Виктор Иго сместио свој познати роман ЈАДНИЦИ. Заједно са својим новим колегама Крисом (Алекс Маненти) и Гвадом (Ђебрил Зонга), који су обојица искусни чланови тима, убрзо спознаје тензију која је веома изражена, унутар локалних банди. Када се ова тројка нађе у хаосу, насталом током хапшења, дрон ће снимити сусрет, који прети да открије истину о свакодневном животу. Инспирисан нередима у Паризу 2005. године и Лађ Лиевим истоименим кратким филмом, ЈАДНИЦИ су провокативни увид у тензије које владају између локалног становништва и полиције.

Редитељка домаћег филма „АЈВАР“ Ана Мариа Роси добила СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ од жирија 26. Фестивала европског филма Палић, за свој дебитантски дугометражни играни филм! Награда је додељена „за прихватање универзалне дилеме глобалног света, кроз призму везе у распадању“.

Филм „АЈВАР“ у продукцији филмске куће „Биберче“, а по сценарију који потписују Ана Мариа Роси и Маја Тодоровић у наше биоскопе стиже ове јесени, у дистрибуцији Тарамоунт филма.

Директорка фотографије је Маја Радошевић, сценографкиња је Мина Лазаревић, костимографкиња је Ксенија Терзовић, а монтажер је Матеја Рацков.
Филм је српско црногорска копродукција, продуцент филма је Николина Вучетић Зечевић из филмске куће Биберче из Београда, копродуцент је Иван Ђуровић из филмске куће Артикулација из Подгорице. Филм је подржан је од стране Филмског центра Србије, Министарства културе Републике Србије као и Министарства културе Републике Црне Горе.

СИНОПСИС: Вида (Наташа Нинковић) и Бане (Сергеј Трифуновић) су брачни пар који већ дуже време живи у Стокхолму. Имају успешне каријере, довољно новца за пристојан живот и пса, али немају децу. Вида сумња да Бане у Београду има љубавницу, али о томе ћути. Долазе за празнике у Србију, где се у познатом окружењу одвија уиграна кореографија која се много пута поновила у њиховим гастарбајтерским животима. Овог Ускрса се тај зид ћутања руши.

Трејлер можете погледати путем линка: https://youtu.be/SwmwUUYYHow

 

 

 

 

 

Извор и фото.: ТАРАМОУНТ ФИЛМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.