ФЕСТИВАЛ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2020

Осмо издање Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози одржаће се од 8. до 30. септембра у Новом Саду. Фестивал је као и у предходним издањима замишљен као преглед најактуелнијих збивања у уметности подунавског региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија, Украјина).

На овогодишњим Дунавским дијалозима биће постављене и три самосталне изложбе савремених српских уметника са задатком да одговоре на исту тему „Quo vadis homo?“. У Галерији Бел арт ће бити постављена изложба радова вајара Миће Стајчића из Београда који са пуно критичке ироније „ивентарише“ болна места наше културе и савременог живљења. У Малом ликовном салону КЦНС ће се презентовати скулптуре Верољуба Наумовића, младог скулптора из Новог Сада који зачуђујуће прецизним (хипер)реализмом филозофира немогућности савременог човека да превазиђе судубински обухват опште угрожености и алијенације. Коначно, у Галерији СУЛУВ-а се представљају радови Вука Ћука, мултимедијалног уметника из Београда који својим мобилним сликама и скулптурама, аутентичним и јасно персонализованим начином манифестује дух нашег живљења у доба инвазивног техницизма и свеопште роботизације и технологизације.

На овогодишњим Дунавским дијалозима предвиђен је сусрет уметника Темишвар-Нови Сад. То је још један у низу изложбених дијалога уметника из Румуније и Србије, галеријом Бел арт из Новог Сада, дакле, из градова који су именовани за две будуће Европске престонице културе. Досада су ове румунско-српске компаративне изложбене поставке давале изузетно занимљиве, чак специфичне резултате, који су омогућавали бројне расправе и закључке о делотворности савремене уметности у пост-социјалистичком периоду суседних земаља, у времену транзицијских процеса у друштву али и у уметности, те у постмодернистичким збивањима у времену раскрснице векова те у околностима свеопште глобализације.

Ове године у програму доминира централна изложба насловљена „Quo vadis homo?“.   коју су заједнички конципирали Ами Барак, независни кустос из Париза и Сава Степанов, ликовни критичар и уметнички директор Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози у Новом Саду. Тема је наметнута околностима глобалног хаоса у коме је данас одиста тешко изнаћи праву окосницу смисла. Све до недавно човек је веровао да је на путу сталног прогреса, да прати цивилизацијски искорак условљен напретком науке и „електронике у служби човека“. Та и таква очекивања се нису испунила те се човек нашег доба зачас нашао пред модификованим карактеристикама тих добрих особености претворених у средства ригидне контроле, усред преструктуираног друштва у којем је преквалификован у ресурсну компоненту неолибералног капитализма. Оваква инверзија смисла уводи човека у окриље депресије која је постала доминантна дијагноза стања модерног света.

Фестивал је подржан од стране Града Новог Сада, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Фондације Нови Сад 2021 и Аустријског културног форума.

Партнери у пројекту су Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Културни центар Новог Сада, Музеј савремене уметности Војводине и Француски институт у Новом Саду.

ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2020
QУО ВАДИС ХОМО?

Отварање: уторак, 8. септембар 2020

1. Централна изложба: QUO VADIS HOMO?
Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Васе Стајића 1
Уметници:
Антал Лакнер ХУН, Татјана Данеберг АУТ, Пуша Петров РОУ/ФРА, Ото Худец СВК, Иван Мудов БГР, Олексиј Саи УКР, Александер Тинеи ХУН/МДА,Отмар Херл ДЕУ, Ана Јосиповић ЦРО, Ана Адамовић СРБ, Орјен Ђурић СРБ, Милена Милосављевић СРБ/ДЕУ
Кустоси: Ами Барак (Париз) и Сава Степанов (Нови Сад)

2. Уметнички дијалози Темишвар-Нови Сад
Музеј савремене уметности Војводине, Дунавска 37
Уметници:
Петер Јеца /Сања Радусин, Јоан Аурел Муресан /Наташа Теофиловић, Ана Адам/Владимир Татаревић
Селектори : Сорина Јеца (Темишвар) и Сава Степанов (Нови Сад)

3. Србија +
Мића Стајчић, Скулптуре
Галерија Бел Арт, Бул. Михајла Пупина 17
Селектор: Ксенија Маринковић, Галерија X ВИТАМИН, Београд

Вук Ћук, Инсталације
Галерија СУЛУВ, Бул. Михајла Пупина 9
Селектор: Лјиљана Тадић, Галерија Звоно, Београд

Верољуб Наумовић, Скулптуре
Мали ликовни салон. Бул. Михајла Пупина 9
Селектор: Весна Латиновић, Галерија Бел арт, Нови Сад

Фестивал ће бити одржан у складу са епидемиолошким препорукама.
Целокупан садржај у оквиру ове међународне манифестације је бесплатан.
Више о фестивалу можете пронаћи на сајту:http://danubeartfest.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *