АУТОРСКО ПРЕДАВАЊЕ „БУДИМПЕШТА КАО ИЗБОР УМЕТНИКА“

Програм изложбе

ПЕШТАНСКИ ЂАЦИ: ПЕТАР ДОБРОВИЋ, ЗОРА ПЕТРОВИЋ, ИВАН РАДОВИЋ И ИВАН ТАБАКОВИЋ

током августа

18. јун–23. август 2020.

Аутор: Марта Ђармати, кустос

Спомен-збирка Павла Бељанског

  • Четвртак, 13. август 2020, 19 часова:

Тематско предавање уз тумачење на знаковном језику

Будимпешта као избор уметника

Сарадња: Друштво преводилаца за знаковни језик

 Последње предавање у оквиру пратећег програма изложбе Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић биће фокусирано на боравак ових уметника у Будимпешти. Тема је усмерена на околности под којима су Добровић, Радовић и Табаковић и Зора Петровић одлучили да се школују на Академији лепих уметности у граду на Дунаву. Том приликом ауторка изложбе, Марта Ђармати, кустос Спомен-збирке говориће и о уметничким делима ових аутора у фондовима Спомен-збирке Павла Бељанског.

О ИЗЛОЖБИ:

Изложба и стручни текст у пратећем каталогу као плод истраживачког рада у архивама уметничких факултета у Будимпешти (Архиву и библиотеци Мађарског факултета ликовних уметности и Архиву Уметничког факултета Мохоли Нађ у Будимпешти), представља нова открића везана за рани период школовања четири уметника. Поставка, од седамнаест слика и цртежа из фонда Спомен-збирке, уз документарне паное приближава посетиоцима на који су начин уметници из колекције Павла Бељанског усвојили утицаје класичног уметничког образовања и нових идеја модерног доба. Изложбу је кроз отварање и пратећи програм посебно подржало Одељење за културу Амбасаде Мађарске, „Колегијум Хунгарикум“.

* Спомен-збирка Павла Бељанског је током августа отворена за публику и наставља са програмима текуће изложбе Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић, у складу с прописаним мерама.

* Истовремено Спомен-збирка ће у дигиталној форми кроз различите садржаје бити присутна и у домовима својих пратилаца, на Фејсбуку, Инстаграму и САЈТУ музеја или преко портала Дигитална солидарност Владе РС те Дигитализација у култури, ФБ станице Министарства културе и информисања. Публика ће моћи да прати објаве у вези с текућом изложбом, циклус прича о делима из музејске колекције из пера истакнутих стручњака, писаних за монографију Спомен-збирке, тумачења одабраних радова на знаковном језику на видео клиповима снимљеним у сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик, као и избор из филмске продукције и копродукције музеја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *