emulator free download for windows 10 merriam webster windows 10 face changer software free for windows 10 windows loader for windows 10 windows 8.1 vs 8.1 pro free game offline free for pc blackberry link for windows 10 64 bit
Налазите се овде
Почетна > Култура > АУТОРСКО ПРЕДАВАЊЕ „БУДИМПЕШТА КАО ИЗБОР УМЕТНИКА“

АУТОРСКО ПРЕДАВАЊЕ „БУДИМПЕШТА КАО ИЗБОР УМЕТНИКА“

Програм изложбе

ПЕШТАНСКИ ЂАЦИ: ПЕТАР ДОБРОВИЋ, ЗОРА ПЕТРОВИЋ, ИВАН РАДОВИЋ И ИВАН ТАБАКОВИЋ

током августа

18. јун–23. август 2020.

Аутор: Марта Ђармати, кустос

Спомен-збирка Павла Бељанског

  • Четвртак, 13. август 2020, 19 часова:

Тематско предавање уз тумачење на знаковном језику

Будимпешта као избор уметника

Сарадња: Друштво преводилаца за знаковни језик

 Последње предавање у оквиру пратећег програма изложбе Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић биће фокусирано на боравак ових уметника у Будимпешти. Тема је усмерена на околности под којима су Добровић, Радовић и Табаковић и Зора Петровић одлучили да се школују на Академији лепих уметности у граду на Дунаву. Том приликом ауторка изложбе, Марта Ђармати, кустос Спомен-збирке говориће и о уметничким делима ових аутора у фондовима Спомен-збирке Павла Бељанског.

О ИЗЛОЖБИ:

Изложба и стручни текст у пратећем каталогу као плод истраживачког рада у архивама уметничких факултета у Будимпешти (Архиву и библиотеци Мађарског факултета ликовних уметности и Архиву Уметничког факултета Мохоли Нађ у Будимпешти), представља нова открића везана за рани период школовања четири уметника. Поставка, од седамнаест слика и цртежа из фонда Спомен-збирке, уз документарне паное приближава посетиоцима на који су начин уметници из колекције Павла Бељанског усвојили утицаје класичног уметничког образовања и нових идеја модерног доба. Изложбу је кроз отварање и пратећи програм посебно подржало Одељење за културу Амбасаде Мађарске, „Колегијум Хунгарикум“.

* Спомен-збирка Павла Бељанског је током августа отворена за публику и наставља са програмима текуће изложбе Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић, у складу с прописаним мерама.

* Истовремено Спомен-збирка ће у дигиталној форми кроз различите садржаје бити присутна и у домовима својих пратилаца, на Фејсбуку, Инстаграму и САЈТУ музеја или преко портала Дигитална солидарност Владе РС те Дигитализација у култури, ФБ станице Министарства културе и информисања. Публика ће моћи да прати објаве у вези с текућом изложбом, циклус прича о делима из музејске колекције из пера истакнутих стручњака, писаних за монографију Спомен-збирке, тумачења одабраних радова на знаковном језику на видео клиповима снимљеним у сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик, као и избор из филмске продукције и копродукције музеја.

Оставите одговор

Top