FESTIVAL NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI – NOMUS OD 18. DO 26. OKTOBRA

Jedna od najuglednijih međunarodnih manifestacija posvećenih umetničkoj muzici u našoj zemlji, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, ponudiće ove godine publici devet jedinstvenih koncerata, s briljantnim izvođačima iz Srbije, ali i iz preko deset zemalja Evrope i sveta.

Među najvećim zvezdama ovogodišnjeg festivala je legendarni pijanista Ivo Pogorelić, koji će svirati kao solista na otvaranju Nomusa, zajedno s našim izvanrednim ansamblom Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i cenjenim maestrom Srboljubom Dinićem. Takođe i srpski violinista Stanko Madić kao izrazito uspešan i tražen umetnik, deo je te probrane umetničke ekipe ovogodišnjeg izdanja festivala, kao i Simfonijski orkestar RTS-a, pod upravom dirigenta Premila Petrovića s kojima će, kao solista, Madić i svirati.

U rangu najboljih hrvatskih ansambala današnjice, s tradicijom dugom ravno sedamdeset godina su Zagrebački solisti,a koji ćenastupiti na Nomusu s njihovim koncert-majstorom, eminentnim violinistom Sretenom Krstićem, kao i s našom cenjenom sopranistkinjom Sonjom Šarić.

Od dva koncerta namenjenih kamernom muziciranju, prvi će prirediti jedinstvena muzička zajednica sastavljena od izuzetnih muzičara poreklom iz šest zemalja Evrope i sveta, a čiji je zajednički susret inicirao Mate Bekavac, izvanredni, svetski priznati slovenački klarinetista, a drugi koncert – Kamerni ansambl Nomus, u kojem je okupljena najvrednija domaća umetnička i pedagoška elita.

Tu svakako pripada i pijanista Ratimir Martinović, koji će izvesti resital s programom u celosti posvećenom muzici Vasilija Mokranjca, povodom 100 godina od njegovog rođenja.

Na repertoaru pomenutih izvođača nalaze se neka od remek-dela solističke, kamerne i orkestarske literature umetničke muzike. Osim toga, i neki sasvim posebni, autentični i savremeni etno, džez, odnosno world music koncerti, nalaze se na ovogodišnjem festivalskom izdanju. Jedan od njih prirediće i iranski perkusionista Muhamed Reza Mortazavi koji svira na tradicionalnim udaračkim instrumentima tombak i def. Programi koji izlaze iz okvira umetničke muzike su i projekti PREDA – proslavaljenog cimbaliste Marijusa Prede i njegovih darovitih sinova i MAKEDONISIMO – jednog od najtraženijih pijanista današnjice Simona Trpčeskog i njegovih fantastičnih prijatelja i kolega. U oba, kroz mešanje narodnih i klasičnih instrumenata i muzičkih stilova – umetničke, džez, savremene, salonske i etno muzike umetnici nastoje da svoje korene približe savremenoj publici.

Programi Nomusa će se održavati na tri lokacije – u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.

Ulaznice za sve događaje su u prodaji u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2), radnim danima od 9h do 14h i on-line (uplata na račun) na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index. Za projekat PREDA, karte se prodaju na blagajni SNP-a prema radnom vremenu biletarnice.

Generalni pokrovitelj festivala Nomus 2023: Grad Novi Sad

Više detalja o svim koncertima, prodaji i cenama ulaznica pogledajte na linku: https://www.muzickaomladina.org/nomus/

Izvor: TV Ars Medija

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *