EV DAYS NA NOVOSADSKOM SAJMU – SAJAM I KONFERENCIJA

Start sezone sajamskih priredbi i događaja na Novosadskom sajmu proteklog vikenda bio je posvećen saobraćaju i učesnicima u saobraćaju. U narednom periodu te teme će biti obrađivane iz drugih uglova kroz EV Days i Sajam saobraćaja.

Na današnjoj konfereciji za novinare najavljeni su Electric Vehicle Days (EV Days) koji će biti održani u Kongresnom centru „Master“ i na otvorenom prostoru Novosadskog sajma, u četvrtak, 14. i petak, 15. septembra. Organizatori su kompanija Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, medijski partner je RTS, dok je Novosadski sajam suorganizator događaja.

– Događaj je posvećen električnim i hibridnim vozilima i pratećim tehnologijama. Organizovan je iz nekoliko segmenata i na jedan sveobuhvatan način želi da prenese poruku i pokaže sve ono što je aktuelno u domenu elektrifikacije transporta, rekao je prof. dr Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. – U izlagačkom delu ćemo ove godine imati više od trideset različitih vozila svih vodećih kompanija iz sveta automobilske industrije. Ono što je značajna stvar je da će neka od njih biti premijerno predstavljena u regionu. Osim toga u krugu Novosadskog sajma će postojati i zona za testiranje gde će posetiocima na raspolaganju biti više od 15 izloženih vozila. Biće postavljeno nekoliko punjačkih stanica na kojima će učesnici događaja moći da prođu kroz sesiju punjenja i dobiju odgovore na pitanja – šta je to mobilni punjač za električna vozila i kako se koristi. Osim toga važan je konferencijski deo događaja koji je organizovan sa šest različitih panela. O temama koje su značajne i zaokupljaju globalnu javnost razgovaraćemo sa eminentnim učesnicima – stručnjacima iz oblasti, naglasio je Dumnić.

EV Days su sajam i konferencija, posvećeni elektromobilnosti – usmereni na nove tehnologije, proizvode i privredne subjekte, a tokom dva dana obradiće teme posvećene energetskoj tranziciji i pitanju cene i dostupnosti količine energenata na globalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu, eko sistemu električnih hibridnih vozila počevši od samog razvoja tehnologija, pametnim gradovima budućnosti, radu i pitanju urbane mobilnosti svih pratećih servisa, infrastrukturi za punjenje, njenoj dostupnosti, softverskim rešenjima i njihovom tehnološkom razvoju kao i bezbednosti upotrebe. Govoriće se i o autonomnoj vožnji, mreži povezanih vozila… Drugi dan biće završen panelom posvećenim postprodaji, kada će teme biti iskustva u dosadašnjoj upotrebi električnih i hibridnih vozila kao i načini na koje se ta vozila održavaju.

-Ne smemo zaboraviti ni ono što ovaj događaj čini u smislu razvoja inženjerskog kadra. Organizovano je studentsko takmičenje IEEE 4 CHALLENGE, gde imamo četiri izazova koje će studenti rešavati tokom dva dana. Izazovi su delegirani od kompanija ZF Srbija, Schneider Electric Srbija, Globos osiguranje i Origin Charging Technologies. Očekujemo više od 100 studentskih predstavnika koji će se, organizovani u timove, truditi da reše ove izazove. Po završetku će biti proglašeni pobednici i dodeljene odgovarajuće nagrade, dodao je Dumnić.

Podrška manifestaciji je i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. – Mi nemamo nikada dilemu u Pokrajinskom sekretarijatu da li treba podržati budućnost. Ovo čemu ćemo svedočiti dva dana, a čemu smo svedočili prethodne dve godine, jeste budućnost. Mi kao Pokrajinska vlada, mi kao Autonomna Pokrajina Vojvodina, mi svi kao Republika Srbija želimo da budemo deo budućnosti, rekao je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. – Upravo zato nije postojala dilema da li Pokrajinski sekretarijat podržava ovu manifestaciju, a podržavamo je i praktično. Ove nedelje krećemo u nabavku četiri punjača za električne bicikle na Fruškoj gori, dakle biće postavljeni i na javnim površinama, a do kraja ove nedelje raspisaćemo Konkurs za podršku turističkoj infrastrukturi – jedini konkurs na teritoriji Republike Srbije koji će privatnim licima koja se bave turizmom omogućiti nabavku električnih punjača za automobile, i to je naš konkretan doprinos. U ovom momentu nismo baš prezadovoljni ni brojem registrovanih električnih automobila, on je jako mali u odnosu na broj registrovanih automobila u Srbiji, niti infrastrukturom za punjače, ali upravo ovakvi skupovi i ovakvi razgovori doprinose da možemo da krenemo dalje, dodao je Ivanišević. – Imali smo posetu jedne veoma značajne kineske delegacije koja se upravo bavi prozvodnjom električnih automobila i punjača i mi ćemo do kraja godine verovatno posetiti njihovu fabriku. U ovom momentu žele da doniraju značajan broj punjača za električne automobile – da ih poklone Republici Srbiji, odnosno pre svega Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i na tome ćemo insistirati, istakao je Ivanišević.

Sve događaje je lakše organizovati uz podršku Grada Novog Sada, koja nije izostala ni ovog puta. – Ono što Grad pokušava po pitanju električnih automobila i uopšte elektrifikacije voznog parka, jeste sigurno među prvima u regionu. Među prvima u regionu smo uzeli deset autobusa potpuno električnih. Moram da kažem da je energija koju troše tri puta jeftinija nego dizel, rekao je Zdravko Jelušić, član Gradskog veća zadužen za komunalne poslove. – Još jedna stvar koju moram da naglasim jeste da je gradonačelnik Đurić insistirao da svi novi parkinzi, prilikom projektovanja moraju da imaju kompletnu instalaciju za punjenje električnih automobila. Neophodno je pripremiti kablove sa velikom amperažom i pregovaramo sa Elektrovojvodinom, odnosno EPS-om kako dovesti struju i do ovih starih parking mesta. Tu imamo određene probleme jer se postavlja pitanje kako će se plaćati struja? Ovo sada predstavlja jedan veliki izazov za celu državu – da se određeni zakoni, određena podzakonska akta promene (i vidimo da postoje itekako napori od Ministarstva), ali i sama organizacija u elektroprivredi da bi mogli parktično naplaćivati struju, napomenuo je Jelušić. – Ovo je ujedno i prilika da vam kažem da po pitanju smart city-a i pametnih gradova idemo apsolutno ispred gradova u regiji, računajući, mogu slobodno da kažem bivšu Jugoslaviju i neke druge države u okruženju, jer ćemo tokom septembra usvojiti strategiju Studije izvodljivosti razvoja smart city-a, zvanični dokument. To je inače donacija Južnokorejske vlade – 320.000 dolara Gradu Novom Sadu. Mi smo prvi koji to radimo i jasno postavljamo principe na kojima će Grad Novi Sad doći rame uz rame sa gradovima koji su najrazvijeniji u svetu po pitanju smart city-a odnosno pametnog grada, dodao je između ostalog Jelušić.

-Posle Auto moto berze održane proteklog vikenda slede EV Days, a naredne nedelje, 22. i 23. septembra nas očekuje Sajam saobraćaja tako da su teme posvećene saobraćaju svakako u fokusu u ovom mesecu. Posle prošlogodišnjeg i pretprošlogodišnjeg izdanja, čast na je što možemo da budemo domaćin ove manifestacije upravo na Novosadskom sajmu i verujemo da ćemo biti referentno mesto za slanje poruka iz oblasti koje će svakako u narednih pet godina biti u fokusu naše i svetske javnosti, rekao je Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma.

Svečano otvaranje je najavljeno za četvrtak za 11 časova kada se očekuju Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, Kristofer Hil ambasador SAD u Republici Srbiji i Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada. Na otvaranju drugog dana očekuju se Jelena Begović ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i predstavnik OMR Grupe.

Tokom 14. i 15. septembra EV Days će dočekati brojne stručnjake, studente i široku publiku. Ulaz na izložbeni deo neće biti naplaćivan. Za panele koji će biti održani u Kongresnom centru „Master“ potrebno je platiti kotizaciju, a za izazove za studente popuniti prijavu. Sve informacije su dostupne na sajtu EV Days – http://www.ev-days.rs/.

Izvor: Novosadski sajam

Foto: Novosadski sajam

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *