EKSPLOZIJA KREATIVNOSTI NA DRUGOJ VEČERI VANREDNOG “SERBIA FASHION WEEKA”

„Serbia Fashion Week“ od svog osnivanja veliku pažnju poklanja mladim dizajnerima, pa je u skladu sa tim drugo veče vanrednog, 14. po redu izdana nacionalne nedelje mode u potpunosti bilo posvećeno upravo njima. Uz poštovanje svih mera koje su propisane u cilju prevencije od koronavirusa, veče je započelo panel diskusijom na temu „Ko su kreatori nove normalnosti“. Razgovorom u kome se govorilo o mladima u doba korone, protagonistima nove modne normalnosti i o održivoj modi moderirala je Marina Kosanović, dok su govornici bili urednica „Lepote i zdravlja“ Lidija Ćulibrk, predsednica SFW Svetlana Horvat i mlada dizajnerka Emilija Zdravković. S obzirom da je i psiholog, Lidija Ćulibrk se osvrnula i na psihološki aspekt ove teme, dok je Emilija Zdravković akcenat stavila na održivost mode i značaj upotrebe recikliranih materijala u tekstilnoj industriji u budućnosti.

„Raduje me da je panel bio da interaktivan i da je publika aktivno učestvovala u diskusiji na temu mladih dizajnera u doba korone i novoj modnoj normalnosti. Mogla su se čuti različita mišljenja, ali je zajednički zaključak da vanredne situacije poput pandemije mogu da ugroze sve, izuzev kreativnosti. Kreativnost je nešto sa čime se rađamo, sto nosimo u sebi i što se razvija. Kreativnost je naprosto eksplodirala u vreme vanrednog stanja. Negativna posledica pandemije je način na koji će se nove kolekcije prezentovati, a potom i prodavati. Kada nema revija, kreatorima je preostalo samo da ih prikažu online i da ih na isti način prodaju. Međutim, jedan od zaključaka ovog panela je i to da sve ono što je online jeste prikladno ovom vremenu, ali na taj način ne može da se oseti ona neka emocija koju imamo dok posmatramo neku kreaciju na manekenki, kada možemo da vidimo svaki šav, da osetimo teksturu materijala i način na koji su kombinovani. To je nezamenjivo“, istakla je predsednica „Serbia Fashion Weeka“ Svetlana Horvat.

Posle panela je usledio koktel, kao kraći predah pred početak online glasanja i proglašenja finalista licenciranog takmičenja Fashion Talent Designers Competition i European Fashion Talent Designers Competition. I na nacionalni i na internacionalni konkurs stiglo je mnogo zanimljivih i kvalitetnih radova studenata različitih fakulteta i umetničkih akademija, pa je petnaestočlani žiri pred sobom imao težak zadatak. Posetiocima u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, kao i učesnicima ovih takmičenja online su se obratili članovi žirija, modni stručnjaci i urednici raznih medija širom sveta. Među njima su bili Donald Potard, Emerik Fransoa, Eduardo Perez Gonzales Okantos, Adrian Mizi, Bin Chen, Suna Moja, Svetlana Horvat i drugi.

S obzirom na to da su tri učesnika konkursa imali jednak broj glasova, umesto planirana tri, proglašeno je pet finalista. Rebecca Fiorini, Emilija Zdravković, Andrea Marchi, Anqi Wang i Kyungjun Lee ovim su stekli pravo da na narednom, oktobarskom izdanju „Serbia Fashion Weeka“ predstave svoje kolekcije.

Foto D. Rauški

Izvor: Serbia Fashion Week

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *