УРУЧЕНЕ МЕДАЉЕ, ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ И ПОХВАЛЕ СНП-а 2020

УРУЧЕНЕ МЕДАЉЕ, ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ И ПОХВАЛЕ СНП-а

ПОВОДОМ ДАНА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

У Српском народном позоришту одржано је уручење годишњих признања СНП-а – медаља „Јован Ђорђевић”, Годишњих награда и Годишњих похвала. Ова признања традиционално се додељују сваке године на Дан Српског народног позоришта, 28. марта. Уручење је одржано на тераси клуба „Трема” у СНП-у, 26. јуна 2020. у 11 часова.

Присутнима су се обратили управник СНП-а Зоран Ђерић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и директорка Балетске школе Нови Сад, Сања Вучуревић.

Управник СНП-а Зоран Ђерић, уручио је награде заслужним уметницима из Српског народног позоришта.

Зоран Ђерић

Зоран Ђерић је рекао „да је Дан Српског народног позоришта 28. марта, али нисмо могли због познате ситуације да га обележимо тада. Ово је прилика да на крају сезоне уручимо признања најзначајним уметницима, запосленима у позоришту, исто тако и институцијама и појединцима који су животни век посветили позоришту. На тај начин се обележава дан позоришта и крај сезоне, који је био прекинут али смо наставили са нашим делатностима покушавајући да останемо са нашом публиком и на неки начин их обавестимо шта припремамо.”

Драгана Милошевић

На отварању Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама честитала је добитницима на признањима и истакла одређене инвестиције Покрајинске владе у вредности од 75 милиона динара, које су уложене за реконструкцију Велике сцене Јован Ђорђевић и улагање у климу, а након 40 година.

Шта уручене награде и признања значе уметницима одговорили су за нашу редакцију, неки од добитника:

Ана Ђурић: За мене свака награда има неку пресудну важност, јер представља оно што сам ја радила свих ових година, тако да је то неки доказ мог успеха и шта сам ја постигла.

Ж. Савић. Да ли сте очекивали ову награду или друге награде?

Ана Ђурић: Јесам очекивала, амбиције за друге награде увек постоје, ја се надам да ће их бити у будућности.

Ана Ђурић

Миодраг Петровић: Па шта представља? Као ова девојчица и шарена лопта што се са њом игра, кад си мали – дете, добијеш ову лоптицу, а кад си матор добијеш медаљу, награду, нашалио се Миодраг. Ја се осећам празно данас, поред неке испуњености које носи ова награда.

Ж. Савић: Зашто?

Миодраг Петровић: Нема публике! А ми сви постојимо због публике, и с публиком правимо представу, стицајем околности због короне, ми смо без публике.

Ж. Савић.: Шта бисте ви наградили када је реч о вашем досадашњем раду?

Миодраг Петровић: Има неколико ствари, али прво ми на памет пада представа „Месечина за несрећне”.

Миодраг Петровић

Текст и фотографије: Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија портал

 

 

 

У наставку можете прочитати имена свих добитника похвала и награда.

 ЗЛАТНА МЕДАЉА „ЈОВАН ЂОРЂЕВИЋ“

 

 1. На предлог директора Драме СНП-а и управника :

АЛЕКСАНДРА ПЛЕСКОЊИЋ, првакиња Драме Српског народног позоришта

Остварила је више од 50 запажених драмских улога и у свакој била посебна и другачија.

Глумица која зрачи харизмом, аутентичним духом и инспиративном интелигенцијом. Једна је од многих сјајних глумица са класе професора Бранка Плеше. Стасавала је уз драмске уметнике – оца Тихомира и брата Михајла и једна је од водећих глумица не само у СНП-у већ и у Србији.

 1. На предлог управника СНП-а:

МИОДРАГ ПЕТРОВИЋ, првак Драме Српског народног позоришта

Завршио је глуму на Академији уметности у Новом Саду 1978. у класи Миленка Маричића. У Српском народном позоришту запослен од 1. септембра 1978. до 26. априла 1980. и од 30. марта 1981. до данас. Од 6. септембра 2002. био је управник СНП-а и ову функцију је обављао до 17. септембра 2003. Обављаo је функцију вршиоца дужности директора Драме СНП-а од новембра 2016. до септембра 2017.

Током свог дугогодишњег рада у СНП-у одиграо је велики број запажених улога, подједнако драмског и комичног карактера.

 1. На предлог директора Балета СНП-а и управника:

БАЛЕТСКА ШКОЛА У НОВОМ САДУ

Поводом 70 година од оснивања.

Још 1947. године, у оквиру драмског студија Српског народног позоришта, основан је и балетски одсек, а 1948. године и средња Балетска школа. Године 1950. школа се спаја са Позоришном школом у Државну позоришну школу са два одсека – драмским и балетским.

Године 1959. престаје да постоји одсек за глуму, а 1964. школа мења име у Позоришна школа у Новом Саду. Тек 1979. године школа добија данашњи назив – Балетска школа у Новом Саду.

Балет СНП је у години јубилеја, 70 година од оснивања, и сасвим је природно да СНП своје највеће признање – Златну медаљу „Јован Ђорђевић“ додели Балетској школи у Новом Саду, у знак захвалности за вишедеценијску сарадњу.

 СРЕБРНА МЕДАЉА „ЈОВАН ЂОРЂЕВИЋ“ 

На предлог управника СНП-а:

ГОРДАНА СИМИЋ, првакиња балета,педагог и кореоград – Београд

Редован члан балета Народног позоришта у Београду од 1976. године, а убрзо и солиста балета. Звање првака балета Народног позоришта добија 1991. године. Током дугогодишње богате каријере остварила је велики солистички репертоар, како у Народном позоришту, тако и на другим сценама широм Србије и иностранству. У Српском народном позоришту је одиграла главне улоге у балетима: Краљева јесен (К. Симић) и Грк Зорба (К. Симић), којима су додељене Годишње награде Српског народног позоришта. За улогу у представи Грк Зорба добила је Годишњу награду Српског народног позоришта. Значајан допринос балетској уметности остварила је и кроз кореографски рад, као асистент на многобројним представама.

Вишедеценијским радом и медијским ангажовањем, заједно са балетским уметницима Српског народног позоришта, допринела је афирмацији младих балетских уметника и балетске уметности уопште.

 БРОНЗАНА МЕДАЉА „ЈОВАН ЂОРЂЕВИЋ“

 1. Ђура Мацановић, главни мајстор тапетарске радионице – шеф

40 година преданог професионалног рада, мајсторски занат је подигао на ниво уметности и био неизоставан део позоришног стваралаштва.

 1. Ержебет Загорац, чланица Хора Опере СНП-а

За дугогодишње залагање и професионални допринос ансамблу Опере СНП-а.

 

 ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ

 1. Ана Ђорђевић, редитељ

за текст и режију представе Смедерево 1941.

Драмски текст и представа баве се догађајем значајним за наше позориште, јер је 5. јуна 1941. године у смедеревској експлозији животе изгубило, поред многих грађана Смедерева, 17 наших глумаца. Овај догађај је Ану Ђорђевић инспирисао да уради изванредну представу њима у част. Како сама каже, трудила се да целокупан догађај посматра из преломљене перспективе, такве да се тумачења судбина ових људи доведу у везу са природом и узроком нацизма и зла. Ова награда потврђује успех и да смо захвални свим учесницима, с њом на челу због предивне представе која је сада на нашем репертоару.

 1. Милан Ковачевић, глумац Драме

за улогу Јованче у представи Јованча на путу око света и за улогу у представи Смедерево 1941. којим је успоставио себе као глумца значајних могућности и показао да подједнаком лакоћом може да игра и драму и комедију. Изузетно предан у раду био је пример млађим колегама у обема представама указавши на приступ улози да би се постигао добар резултат.

 1. Наташа Барбир, суфлер Драме

Испољила је изузетну одговорност према радним обавезама на представама Смедерево 1941. и Новосадски омнибус, али и током свих претходних година у Српском народном позоришту. Одговорношћу, ангажманом и стрпљењем била је ослонац у многим тешким ситуацијама како глумцима тако и свим другим сарадницима.

 

4. Ансамбл драмске представе Тартиф

за уједначену и маштовиту игру, једноставну, и стилски тачну. Представа је ангажована и храбра, промишљена и високо естетизована. Редитељска поетика је у апсолутном складу са сценографским и костимографским решењима, као и њиховим начином игре. Тартиф је последњих месеци учествовао на многим фестивалима, где је представа добила позитивне критике и бројне награде: Награда за најбољу представу на Позоришном пролећу, Награда за најбољу представу на 69. Фестивалу професионалних позоришта Војводине, Најбоља представа фестивала „Петар Кочић“, Гран-при на 6. Буциним данима… те је Годишња награда Српског народног позоришта очекивано и заслужено признање овој представи.

 1. Ана Ђурић, првакиња Балета

за улогу Лизе у балету Враголанка

Ана Ђурић је улогу Лизе остварила љупко, разиграно и технички сигурно. Са лакоћом је извела захтевне балетске елементе, док је шармантно и непосредно оживела лик враголасте девојке

 1. Самјуел Бишоп, солиста Балета

за улогу Маме Симоне у балету Враголанка

Самјуел Бишоп је улогу Мајке Симоне мајсторски дочарао, пажљиво осмишљавајући комичне финесе и пантомимске гестове, а све технички изузетно, посебно у плесу у кломпама који представља врхунац целокупне представе.

 1. Милан Иван, солиста Балета

за улогу Колена у балету Враголанка

Играчки складно, младалачки ведро остварио је лик сеоског младића који, упркос препрекама, успева да задобије љубав вољене девојке.

 1. Саша Сенковић, сценограф представе Враголанка

Саша Сенковић је сеоски амбијент представе дочарао изузетно живописно и маштовито. Ведрим и јарким тоновима „оживео“ је сцену, а у одређеним тренуцима декор је плесао заједно са актерима, што је посебно допринело динамици представе.

 1. Небојша Бабић, солиста Опере, баритон

За маестралну интерпретацију улоге Мефиста у опери Фауст Шарла Гуноа, премијерно изведеној на сцени „Јован Ђорђевић“ 2. новембра 2019. године

 1. Сенка Раносављевић, костимограф

За несебично залагање и пожртвованост у раду на реализацији премијерног извођења опера Риголето и Фауст.

 1. Весна Кесић Крсмановић, шеф Хора Опере СНП-а

За висок ниво професионализма на припреми Хора Опере СНП а за оперу Сарданапало Франца Листа, премијерно изведену на сцени „Јован Ђорђевић“, поводом отварања 39. Новосадских музичких свечаности.

 1. Жељко Пишкорић, сценограф

Додељује се награда за висок ниво сценографског професионализма, креативна маштовита решења за драмске представе Смедерево 1941., Травничка хроника и Јованча на путу око света.

 1. Mарина Сремац, костимограф

Годишња награда за оригиналне креативне и надахнуте креације костима за

драмске представе Смедерево 1941., Травничка хроника и Јованча на путу око света

 

14.  Мушка кројачка радионица

Велики труд, пожртвованост, предано ангажовање, рад и синхронизација да се одговори свим задацима, нису омели мушку кројачку радионицу да се професионално искаже у остварењу костима за опере Риголето и Фауст.

 1. Душан Јовановић, мајстор тона – шеф

Додељује се награда за велики труд и високи професионализам компликованих тонских захтева за драмске представе Травничка хорника и Јованча на путу око света

 1. Раца Раде, службеник обезбеђења гледалишта и сцене у СНП

Највећи део свог радног стажа Раца је провео радећи на захтевном, службеном улазу у СНП, испољивши савесност, преданост и поузданост. Професионалним односом према послу и људским квалитетима задобио је поверење запослених и допринео подизању угледа припадника Службе обезбеђења СНП.

 1. Бригита Јовановић, разводник у Служби обезбеђења, ППЗ и одржавања хигијене СНП.

У Одељењу одржавања хигијене Бригита је запослена од 1997. године, обављајући своје радне задатке са великом посвећеношћу и несебичним залагањем.

 1. Јожеф Мађар, магационер

Спреман је да се избори са сваким задатком који му се додели трудећи се да све заврши на време.

 1. Бoјан Квргић, администратор информационих система и технологија у РЈ програмски-стручни послови

Задовољство је имати колегу, сарадника који је посвећен свом послу и који је увек на располагању. Бојан се стара о свим софтверима, о информационој и мултимедијалној технологији и на тај начин представља важну карику у продукцијским и постпродукцијским пословима.

 1. Минеа Милка Сремац, правни сарадник

Обавља одговорне послове везане за административно-правна питања. Карактерише је тимски рад, труд и залагање са акцентом на област права, где исказује заинтересованост за усвајањем знања из наведене области. Више пута је похваљивана за свој рад.

 1. Зорица Томић, правни сарадник

Обавља одговорне послове везане за радно-правни статус запослених у Српском народном позоришту. Карактерише је труд и залагање са акцентом на област радно-правних односа, где исказује заинтересованост, и преданог пуном смислу.

 

ГОДИШЊЕ ПОХВАЛЕ

 1. Травничка хроника у режији Никите Миливојевића, а по истоименом роману Иве Андрића.
 2. Вукашин Ранђеловић, глумац Драме

Од доласка у Српско народно позориште марљиво и посвећено испуњава све задатке који му се доделе. Ове сезоне је играо у трима представама: Смедерево 1941., Новосадски омнибус и Ко је убио Џенис Џоплин? и у свим трима имао запажене улоге.

 1. Тијана Марковић, глумица Драме

током сезоне 2019/2020. остварила низ занимљивих улога и обележила текућу сезону као Елмира у Тартифу, Марија у Смедереву 1941. и Ана Марија у Травничкој хроници.

 

4. Ансамбл Балета СНП-а за балетску представу Враголанка

Светски омиљен комични балет Враголанка на сцену Српског народног позоришта спретно је и маштовито поставио кореограф Калин Ханциу. Романтична музика, допадљив сиже и захтевна кореографија, подстакли су целокупан балетски ансамбл да оствари представу која плени ведрином и упечатљивим изразом.

 1. Игор Таубер, балетски играч

за улогу Алена у балету Враголанка

У комично-плесном наступу детињастог младожење Алена, Таубер је остварио, како је критика оценила, изузетно духовиту и блиставу игру.

 

6. Ансамбл Опере СНП-а

За успешно реализовану премијеру опере Риголето, Ђузепеа Вердија.

 

7. Хор Опере СНП-а

За пожртвованост и висок ниво музичко-сценске интерпретације опере Фауст

Шарла Гуноа.

 

8. Оркестар Опере СНП-а

За висок ниво професионализма и извођења на историјској турнеји у Кини.

 1. Александар Николић, редитељ

За изузетну сарадњу са ансамблом Опере СНП-а и подизање уметничког нивоа оперских представа СНП а.

 

10. Ансамбл Опере СНП-а

За остварене високе музичко-сценске резултате и популаризацију оперске уметности у земљи и иностранству.

 1. Марко Радановић, дизајнер светла

за опере Риголето и Фауст, у којима је дизајн светла подигао на ниво уметничког обликовања.

 1. Бранислав Рапић, главни декоратер-шеф

Прави представник позоришне школе декоратера. У веома захтевној сезони за декоратерски сектор, свесно и одговорно је приступао сваком постављеном задатку.

 1. Нада Даниловац, асистент сценографа

Као асистент сценографа на операма Риголето и Фауст показала је висок степен пожртвованости и преданости раду. Пример је љубави према институцији у којој је запослена.

 1. Ненад Радуловић, реквизитар

Иако кратак временски период ради у нашој Кући, похваљује се за изузетно ангажовање и приступ на извођењу већине драмских представа у протеклој сезони.

 1. Тијана Валенћик, службеник Обезбеђења гледалишта и сцене у СНП-а. Иако једна од најмлађих припадника Службе обезбеђења СНП-а, Тијана је испољила високе професионалне стандарде, који се огледају пре свега у завидном степену колегијалности, одлучности и самоиницијативности у решавању конфликтних ситуација којима је и сама била изложена у досадашњем раду.

 

Српско народно позориште управник

др Зоран Ђерић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *