ЏЕЗ ИЗ СЕДАМ ЕВРОПСКИХ ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ

Седам бендова из седам бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе у Новом Саду 9. новембра направиће Џез маратон! Културна станица Свилара биће место сусрета различитих европских култура, језика, нација, младе енергије, талента и џеза. Програм почиње у 19 сати, а улаз је бесплатан.

Из овогодишње Европске престонице културе, италијанске Матере, стиже „Quarters 4tet“. Спајају стандарде традиционалног џеза, али и савременог звука, а ове године припремају и први албум. Захваљујући свом репертоару квартет је освојио прво место на другом издању „Quarters 4tet“, у јуну ове године, у Матери.

Нови Сад и Темишвар, градови који ће 2021. године заједно бити Европске престонице културе, представиће састави „Октатоник“ и „JazzyBIT“. Извођење ауторске музике, уз познате џез хитове, као и музику других талентованих уметника главна је идеја новосадског састава Октатоник, који је, између осталог, наступио у Дому омладине Београда, поводом 100 година од рођења Нат Кинг Кола. Енергетску комбинацију џез и рок музике, прошаране блузом, латином и фанком доноси „JazzyBIT“ трио, који иза себе има бројне награде: Newcomer од Фондације Муза у Букурешту, European Jazz награду на Tuscia in Jazz фестивалу, Timisoara Jazz награду за групу године, а сви чланови бенда добили су и Banat Jazz награду за музичаре године.

Буди слободан, буди љубазан – то поручују две даме које ће на Џез маратон донети женску снагу и таленат. Оне чине дуо „FreeKind“, који своје снажне поруке изражава кроз гроове, р&б, џез и соул музику. „FreeKind“ стиже из Марибора, словеначког града који је титулу Европске престонице културе носио још 2012. године.

Из пољске престонице културе – Вроцлава, који је ту титулу носио 2017. стиже „Adam Jarzmik Quintet“. Основани пре четири године, инспирацију налазе у класицима као што су Brad Mehldau, Aaron Parks и Aaron Holdberg. У години када је њихов град био Европска престоница културе, освајају главну награду на Jazz Individuality такмичењу као резултат сарадње са њујоршким гитаристом Миком Мореном.

Каунас, град у Литванији који ће титулу Европске престонице културе понети 2022. представља трио „Free Funk Society“. У својој музици спајају авангардни џез, груве, рок и фанк, а инспиришу их звуци ’70. година. С обзиром на то да воле импровизацију, њихов наступ ће дефинитвно бити пун изненађења.

Мађарска престоница културе, Веспрем, ком ће титула припасти 2023. године, представиће џез ансамбл „The Németh Kyra Smallchestra“, који спаја традицију, иновативност и експерименталност у стваралаштву. Како и сами чланови кажу, стално имају жељу за музичким истраживањем због чега се труде да публици понуде више различитих ствари, па тако на њихов џез утицај има рок и блуз, па чак и електронска и народна музика.

Џез маратон, део је програма Новосадског џез фестивала 2019, као и програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, скривену, мањинску, храбру и изазивачку културу и уметност новосадске сцене. Џез маратон реализују Српско народно позориште, Културни центар Новог Сада и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Програм се одржава у сарадњи Европских престоница културе у оквиру пројекта из Апликационе књиге „Братски џез оркестри Европе“.

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *