ДРАГАН МАКИВИЋ И ГРАДСКИ ТАМБУРАШКИ ОРКЕСТАР „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ” ПРЕДСТАВИЛИ НОВИ ЦД

У претпоследњој емисији ове сезоне „Песмо, срце ми огреј” аутора Јована М. Јовановића која се снима и емитује из Студија „М” Радио Новог Сада, 14. маја 2019. представљен је нови ЦД „Туђина” Драгана Макивића из Шида. Њега је пратио Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме под управом Смиљане Јанчић.

На ЦД-у се налази 9 песама од којих је за чак 8 песама стихове написао Немања Радивојшић. За последњу песму Четир’ жице која се односи на бегеш и бегешаре, стихове је написао Душан Дуда Вукојев. Песме које је написао г. Радивојшић су типичне војвођанске, широких погледа и тема, у најбољем духу песама Звонка Богдана али са извесним сремским духом. У песми Фамилићи (о чувеној тамбурашкој банди) помињу се и новосадски топоними попут Подбаре, Салајке и Телепа.

Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме је један од најтрофејнијих тамбурашких оркестара у нашој земљи. Основан је пре скоро 50 година и за то време одликован много пута на фестивалима Војводине, Србије али и Европе. О овом оркестру писало се у медијима Словеније, Белгије, Немачке, Румуније и Швајцарске.

Најбољи су велики тамбурашки оркестар Тамбурица феста 2018. на Петроварадинској тврђави. На синоћнем представљању чинило га је 26 чланова разних узраста, сви на равноправном задатку. Тако најмлађи члан има осам година а ту је и неколико цурица са тамбурама. У оркестру има студената музичке академије, два професора музике и више чланова са основном или средњом музичком школом.

Сем тамбурашке музике, Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме изводи и српска класична дела, али и транскрипције светски познатих композиција Моцарта, Чајковског, Брамса, Штрауса, Хачатурјана и др. Овај пут су публици одсвирали инструментале Марш на Дрину, Свиридов Валс у ком се наслућује звук балалајке али и мало буњевачко коло. Нека остане тајна како су довезли чак три бегеша, колико их има у оркестру…

Енергична диригенткиња Смиљана Јанчић успешно води овај оркестар, предаје у школи али и у Бањалуци. Невероватно звучи чињеница да ће са својим тамбурашима 19. јуна отпутовати у Пекинг на светски фестивал где ће представљати нашу земљу.

Вокални солиста, музички педагог и мултиинструменталиста Драган Макивић рођен је 1953. године. Основну музичку школу похађао је у Шиду а први степен музичке академије у Београду. Од детињства пева и осваја многе награде а прву песму је снимио управо у Студију „М”. Радио је као наставник солфеђа, клавира, хармонике и трубе, а први инструмент му је био хорна. Као бубњар свирао је у народном оркестру који је пратио многе познате певаче широм Југославије. Снимио је два компакт-диска са забавном и један са тамбурашком музиком.

Иако у пензији, Драган Макивић је шеф оркестра једног КУД-а из Шида а већ има припремљен и следећи ауторски ЦД. За стварање песама, Драган Макивић каже да му је инспирација управо добар текст, те је задовољан (ре)афирмацијом тамбурашке музике кроз сарадњу са Немањом Радивојшићем, на чије стихове музику изводе и Ђорђе Балашевић, Ђорђе Чавић (Кад се душа на жицу посече), Данка Стојиљковић и многи други.

Текст и фотографије: В. Раонић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.