ДОДЕЛА ОРДЕНА УМЕТНОСТИ И КЊИЖЕВНОСТИ У РАНГУ ВИТЕЗА ДР ТИЈАНИ ПАЛКОВЉЕВИЋ БУГАРСКИ

У уторак 12. фебруара 2019. године на свечаној церемонији која је одржана у Амбасади Републике Француске у Београду Њ. Е. Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Србији свечано је уручио Орден уметности и књижевности у рангу витеза др Тијани Палковљевић Бугарски, управници Галерије Матице српске и књижевном преводиоцу Милошу Константиновићу. Уручивању ордена је присуствовала и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић.

Орден уметности и књижевности додељује француско Министарство културе особама које су се истакле стваралаштвом на пољу уметности или књижевности и тиме допринеле француској и светској уметничкој културној баштини. Орден је установљен 1957. године и има три ранга – витеза, официра и командора.

Фредерик Монодлини је приликом свог обраћања лауреатима и присутнима истакао посебност и значај вечери: „Вечерас указујемо част ликовној уметности и језику, синонимима за преношење културе и традиције, и страсти двеју личности којима ми је задовољство да уручим, у име министра културе, Орден уметности и књижевности у рангу витеза”. Потом је посебно указао на значај и ангажовање др Тијане Палковљевић Бугарски на културној размени и ширењу културе, на модерност и досег њених иницијатива.

Др Тијана Палковљевић Бугарски, захваливши се на престужном ордену, истакла је да он за њу има двоструки значај – институционални и приватни. Свој говор започела је речима: „Када смо 2010. започели обележавање Месеца франкофоније, нисмо ни слутили да ће то постати редовна програмска активност Галерије Матице српске и до сада смо реализовали скоро стотину програма, гостујућих и заједничких изложби у Новом Саду, Београду и Паризу, приредили бројна предавања, концерте, пројекције филмова и што је најважније едукативне програме за децу и младе”, истичући да се кроз све те активности указивало на вредности и особености француске културе, али истовремено и на њене везе са српским културним наслеђем и савременим стваралаштвом, и да одликовање доживљава као признање Галеријског институционалног уверења да „презентовањем културе других европских народа, доприносимо не само њиховом бољем познавању у нашој средини, већ и бољем угледу српске културе у ширем европском контексту”.

Свечаности у Амбасади Републике Француске је уз чланове породице, представнике Министарства културе и информисања Републике Србије, Матице српске, Галерије Матице српске, Библиотеке Матице српске, директоре музејских установа, присуствовао и велики број пријатеља, сарадника, колега.

Извор: ПР служба ГМС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *