DIS_LECTURE: ПОКРЕТНИЦА-ФЕСТИВАЛ САВРЕМЕНОГ ПЛЕСА И ПЕРФОРМАНСА

27. август 2021. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске

Галерија Матице српске и Фестивал савременог плеса и перформанса Покретница у петак 27. августа у 19.00 сати у Галерији приређују DIS_Lecture – перформанс предавања Наталије Владисављевић и Далибора Шандора, двоје уметника са интелектуалним инвалидитетом и чланова Пер. Арт организације.

DIS_Lecture је серија перформанс предавања које држе уметници са интелектуалним инвалидитетом, позвани да на њима својствен начин присвоје овај изведбени формат и изазову његове нормативне одлике. Заједно са њиховим дугогодишњим сарадницима, они заузимају сектор из којег су кроз историју били искључени: поље теорије и дискурса о плесу и перформансу. DIS_Lecture је осмислио Саша Асентић, као приступачан формат који доприноси критичкој култури и солидарности у плесу.

У оквиру фестивала, у Галерији Матице српске ће посетиоци имати прилику да виде видео пројекцију предавања Наталије Владисављевић, О плесу у мрклом мраку и прво извођење уживо предавања Далибора Шандора Нешто веома посебно.

О предавачима

Наталија Владисављевић пише и креативно уређује текст на различите начине. Чита, подвлачи, исеца, преписује, копира, црта, саставља. Како би представила свој рад, поделила је улоге за читање текста, музику и плес пријатељима и сарадницима који је најбоље познају: Оливери Ковачевић Црњански, Милени Мињи Богавац, Фросини Димовској, Татјани Туцић, Дуњи Црњански, Алекандру Ашуру и Саши Асентићу. Резултат је заједничко извођење кореографије текста, покрета и звука у мрклом мраку на основу Наталијине партитуре.

„Постоји савремени плес без музике, а постоји савремени плес без плеса”.

Размишљајући о процесу рада на представи Ми нисмо чудовишта, Далибор Шандор (aka Frankie Sandorstein) наставља рад са Марселом Бугилом (aka Dr. Acula) као драматургом, Фросином Димовском (aka Sylphina) као подршком и Сашом Асентићем (aka Dark Lord) као спољним оком. То је све што вам за сада можемо рећи – без спојлера!

„Човек треба да буде храбар да би наступио у јавности, али то је једини начин да постигне промену коју жели”.

Далибор Шандор

 

Извор:  Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *