ЧИТАВИМ ГРАДОМ ОДЈЕКУЈЕ КАРМЕН

Хабанера, чувена арија опере Kармен, последњих дана одјекује Новим Садом, док се Српско народно позориште спрема за велику премијеру. Након 25 година, ово славно дело Жоржа Бизеа поново ће играти на сцени „Јован Ђорђевић”, најстаријег националног позоришта. Тим поводом, на више локација у граду, музичари Оркестра Опере Српског народног позоришта извели су управо једну од најчувенијих оперских арија.

„Занимљиво, изазовно, тако бих описала ово искуство. Драго ми је кад оперу можемо да приближимо људима на неки други начин и да их заинтересујемо да дођу и погледају представу”, додаје флаутискиња Марија Васић.

Ово није први пут да Српско народно позориште на такав начин оживљава оперска дела најширој публици. Циљ је, како кажу у тој установити, да се покаже колико успешно може да буде спајање несвакидашњих простора са програмима, чинећи тако културу доступном свима.

„Желимо да подстакнемо Новосађане, али и све друге који могу да дођу и виде заиста спектакл и оперски престиж. Али уједно, желим сваким извођењем да покажемо колико радимо на унапређивању већ постојећег квалитета. Многи од музичара који су учествовали у овој акцији, свирали су на новим инструментима. Инструментима које смо овог лета били у могућности да купимо, након 16 година. Изузетно нам је важно, пре свега због подизања квалитета представа, обновити инструментариј. Овиме је и ниво извођења знатно подигнут. Сем тога, намера је да се сваке године обнови по једна група инструмента како бисмо у наредном периоду имали квалитет водећих оперских оркестара”, објашњава управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Протеклог викенда, једнако изненадно, Дечији хор Позоришта наступио је на платоу са једном од нумера из представе. Видео који је у недељу објављен на друштвеним мрежама, већ сада има више хиљада прегледа и на десетине дељања, показујући тако да Нови Сад живи Kармен.

Опера која и 175 година од свог настанка фасцинира, отвара питања и преиспитује друштвене норме, поставиће и нове оперске стандарде када је реч о сценском извођењу у Новом Саду. Најстарије позориште у Србији храбро поставља на сцену ово дело стављајући у центар жену, ону по којој опера и носи име, Kармен, жену која верује у судбину, док истовремено узима живот у своје руке, врелог темпарамента, а хладног срца, уверење да се слободом не тргује, иако је спремна да је скупо плати. Kармен је опера, она у којој слободна рођена, слободна мре. Јер,ако је цена живот, није љубав – РАДИ СЕ О ГЛАВИ.

Опера Kармен, премијерно ће бити одиграна 30. септембра на сцени „Јован Ђорђевић”. Ипак због велике заинтересованости, као и чињенице да карата више нема у продаји, додато је још једно играње, па ће тако прва реприза бити 1. октобра, а следећа у понедељак, 3. октобра. Kарте су у продаји на благајни Српског народног позоришта.

Видео Дечији хор: WeTransfer – Send Large Files & Share Photos Online – Up to 2GB Free

Извор: Српско народно позориште

Фото: В. Величковић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *