ЧИШЋЕЊЕ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ У ПРИМОРСКОЈ УЛИЦИ

Новосадски Градски одбор Зелене странке у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Чистоћа“ – Нови Сад наставља у суботу (6. маја) акцију уклањања дивљих депонија у Новом Саду.

Захваљујући заједничком залагању и настојању да својим суграђанима обезбеде чисто животно окружење, у суботу (6. маја), на иницијативу новосадског Градског одбора Зелене странке која је подржана од стране ЈКП ,,Чистоћа“, Нови Сад, почеће уклањање велике дивље депоније на Клиси, у Приморској улици.


Директор ЈКП ,,Чистоћа“, Владимир Зеленовић, истиче да је реч о обимном послу. – Депонија у Приморској је настајала дуже време, а направили су је несавесни грађани који су тамо одлагали углавном грађевински отпад и шут. Према нашим првим проценама, биће то вишедневни посао, у који ће бити укључени радници и механизација, а очекујемо да ће бити сакупљено више десетина тона отпада – наводи Зеленовић.

Ово је наставак сарадње ЈКП ,,Чистоћа“ и новосадског Градског одбора Зелене странке, која је, подсећамо, дала логистичку подршку и за акцију чишћења депоније на Темеринском путу, у близини Најлон пијаце, одакле је пре месец дана на градску депонију одвезено више од 50 тона (!) отпада.

– Неопходно је да се Новосађани првенствено едукују о свим опасностима које настају услед несавесног одлагања отпада. Уклањање депонија је само први корак ка обезбеђивању здраве животне средине, али ту није крај. Оно што је заиста важно јесте да се наши суграђани еколошки образују. Морамо променити свест о важности правилног одлагања отпада! – објашњава председник новосадског Градског одбора Зелене странке, Слободан Цветковић, стављајући акценат на едукацију као најважнији фактор.

– Бићемо истрајни у томе да у Новом Саду буде што мање дивљих депонија и да наши суграђани развију културу одлагања смећа. Због тога, осим што иницирамо овакве акције, придружујемо се ЈКП „Чистоћа“ у апелима да се такве ствари не понављају – поручила је одборница Зелене странке у Скупштини града, Ивана Вујасин. Она је подсетила да су казне за несавесно одлагање смећа за физичка лица 8.000,00 динара, док предузећа за исти прекршај могу да буду кажњена са 50.000,00 до милион динара.

ЈКП „Чистоћа“ годишње уклони дивље депоније са више од 12.500 локација на територији Новог Сада са приградским насељима. На дневном нивоу реч је о 30 до 40 локација. Количина смећа која се у том процесу сакупи је око 900 кубика месечно, дакле око 11.000 кубика годишње.

Зелена странака поред тога што се залаже за заштиту животне средине, свесна је чињенице да дела која чинимо данас обликују наше сутра.
Зато се боримо против сваког несавесног одлагања смећа и стварања дивљих депонија.
Извор: Зелена странка

 

Ажурирао: М.О.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.