CHOREOCHROMA У „БУДУЋНОСТИ ЕВРОПЕ“

CHOREOCHROMA У „БУДУЋНОСТИ ЕВРОПЕ“

Субота, 9. април 2022, 16–18 часова

Након недељу дана интензивних припрема с луксембуршким кореографима Ђованијем Зазером и Рианон Морган, те сликарком Шантал Маке, млади новосадски плесачи ће у Спомен-збирци Павла Бељанског, 9. априла 2022. између 16 и 18 часова, бити главни носиоци програма пројекта ChoreoChroma, који се остварује у оквиру програмског лука „Будућност Европе“, Нови Сад 2022 – Европска престоница културе.

Најпре ће у 16 часова започети радионица са публиком Beyond Expression, на којој ће у реализацији задатака млади бити медијатори између чланова међународног уметничког тима и заинтересованих грађана. Од 17 часова уследиће work-in-progress перформанс инспирисан уметничким делима из колекције Павла Бељанског који доноси резултате рада са професионалцима. Сви заинтересовани грађани су позвани да се укључе у радионицу и подрже младе плесаче.

Сви заинтересовани могу да попуне следећу онлајн форму: https://forms.gle/8AdaA4bwHtcjwZWJ9

Активностима 9. априла биће представљени едукативни аспекти пројекта ChoreoChroma који је развијен кроз партнерску сарадњу Спомен-збирке Павла Бељанског, плесног удружења „Лукода“ из Луксембурга и Фондације „Bewegend Beeld“ из Ротердама, а идејно је настао кроз програм „Tandem Capitals of Culture“ и повезивање две Европске престонице културе: Нови Сад и Еш (Луксембург).

Спајајући креативност и младост, а црпећи инспирацију из културног наслеђа, пројекат уз едукативне аспекте обухвата и уметничко истраживање интернационалне групе стваралаца различитих медија (плес, сликарство, музика, видео, фотографија) и професионалаца у култури. Резултат овог истраживачког процеса биће презентован у оквиру програма Европске престонице културе Еш сир Алзет (Луксембург) у јулу 2022. кроз перформанс инспирисан сликом Саве Шумановића Доручак на трави из Спомен-збирке Павла Бељанског. Током едукативних активности у априлу у Новом Саду, започеће и идејне припреме за перформанс којим ће млади плесачи у Новом Саду 24. септембра 2022. године учествовати у програму отварања изложбе Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата.

ИЗВОР: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *