BUDUĆNOST EVROPE: HOR SVETSKOG GLASA, POZORIŠTE ZA DECU I BRANKO KOCKICA U NOVOM SADU

U okviru platforme „Budućnost Evrope” Novi Sad će ugostiti sjajne studente, čarobnog glasa koji čine hor „Schola Cantorum” Univerziteta Arkanzas iz Sjedinjenih Američkih Država. Osim ovog programa, narednih dana brojni programi za decu i mlade biće organizovani u Novom Sadu.

Kako je jedan od primarnih ciljeva projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ povezivanje mladih i kreativnih ljudi iz Novog Sada sa omladinom Evrope i sveta, 18. maja stiže jedan od najboljih horova svetskog glasa „Schola Cantorum” Univerziteta Arkanzas koji čini 36 najtalentovanijih studenata tog univerziteta. Svake akademske godine hor održi oko 20 koncerata, izvodeći pesme iz široke muzičke istorije, a ove godine na njihovoj listi nastupa našao se i Novi Sad. A kapela koncert hor će izvesti u kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 20 časova.

Da su među najboljima dokazali su svojom slavnom istorijom, dugom 50 godina, koja je obuhvatila brojne nastupe na nacionalnom i međunarodnom nivou, nacionalnoj televiziji, koncerte povodom mnogobrojnih svečanosti, a njihovi vokali očarali su publiku i u svetski poznatim koncertnim dvoranama. Hor „Schola Cantorum“ Univerziteta Arkanzas 1962. postao je prvi američki hor koji je na prestižnom međunarodnom polifonijskom takmičenju u Evropi osvojio nagradu „Guido d’Arezo“.

„Teatar na dar“ uz Branka Kockicu

Vikend u Novom Sadu rezerviran je za najmlađe. Treći Festival kratkih pozorišnih formi za decu „Teatar na dar 2019“ biće održan 18. i 19. maja u holu Sportskog centra „Slana bara“ (Sentandrejski put 106 b). Oba dana program će početi u 14 časova, a smeha i zabave biće sve do 21 sat. Ulaz je slobodan.

Programska platforma „Budućnost Evrope“ obuhvatila je sjajne kulturne sadržaje za decu, a ovog puta projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ širi polje kulture van centra grada i poziva svu decu da se druže i provedu vikend uz kvalitetan program na Slanoj bari, gde nas do kraja godine očekuje nova kulturna stanica, koja će lokalnom stanovništvu svih uzrasta, ponuditi prostor za kreativno izražavanje, neformalno obrazovanje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Specijalni gost koji je obeležio detinjstvo mnogim generacijama, a ne propušta priliku da ga ulepša i „nekim novim klincima“ biće legendarni Branko Kockica uz Pozorištance „Puž”.

Na festivalu će nastupiti 12 pozorišnih trupa i udruženja među kojima su: „Pozorište iz kofera”, pozorište „Teatrilo”, pozorišna trupa „Upalimo reflektore“, udruženje umetnika „Visoko C“, „Novosadski Novi Teatar“, „Pozorište iz ranca“, pozorišni studio „Nadatheatre“, studio „Željko Veseljko“.

Vreme između predstava takođe će biti kvalitetno potrošeno uz kreativne radionice „Slanobarske maštaonice”, kao i druženja sa piscima i glumcima, poput Tatjane Pupovac,Tatjane Obradović Podobnik, Jugoslava Krajinova, Ružice Bojović, Biljane Mrmoš i drugih. Na Klisu stižu i Vila Četkica, kao i Dinosaurus iz Novosadskog Dino parka.

Zabavu će obogatiti i animatori i mađioničari, a najmlađe očekuju i slatke nagrade.

Platforma „Budućnost Evrope“, obuhvata i izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji imaju prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada.

U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Programi će trajati do 7. juna, a detaljne informacije možete pronaći na adresi: https://bit.ly/2JlW9MY

 

Izvor: Novi Sad 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *