БЕЗВРЕМЈЕ И СВЕМИРЈЕ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА У КЊИЗИ „100 МОЈИХ ПОРТРЕТА”

У Свечаној сали Матице српске у Новом Саду, у петак 22. фебруара 2019. промовисана је збирка поезије Матије Бећковића у којој је заступљено сто песама посвећених одређеним личностима.

Окупљеним поштоваоцима Матијиног рада обратио се Драган Станић, председник Матице српске, који је истакао да смо привилоговани тиме што живимо у времену Матије Бећковића чија је магија усменог говора – равна магији најбољих гуслара!

Госпођа Јованка Симић је поздравила присутне у име издавача – Компаније „Новости”, истакавши да је ова књига капитално издање које је изазвало велику пажњу на Сајму књига у Београду 2018, као и недавном Сајму књиге и графике у Пироту где је издавач награђен престижном Наградом „Лоза” за издавање овог дела а у конкуренцији тридесетак издавача. Госпођа Симић наглашава да је овим песмама Матија Бећковић подигао споменик нашим великанима.

Проф. др Јован Делић, књигу „100 мојих портрета” види као песнички заокрет и духовну авантуру Матије Бећковића. Да са заступљеним илустрацијама, ова књига постаје једно мултимедијално дело. Да су стихови већим делом посвећени преминулим, али и живим личностима, те да су сви они присутни духом, али и живи – сједињени у Христу.

Академик Матија Бећковић рекао је да не долази сам него са још 100 лица. Да је ова збирка његова аутобиографија о другима, да управо оно што човек не може да заборави – то је он!

Публика је била усхићена песниковим вратоломијама међу стиховима. А о каквим је све великанима певао, говоре називи песама: Иво Андрић, Меша Селимовић, Бранко Ћопић, Бранко Миљковић, Милован Данојлић, Васко Попа, Душан Радовић, Бранислав Петровић, Стеван Раичковић, Патријарх Павле (три песме), Амфилохије, Павле Ивић, Петар Лубарда, Мића Поповић, Никола Тесла, Милорад Екмечић, Кустурица, Краљ Петар Други, Антоније Исаковић, Борислав Михајловић Михиз, Десанка Максимовић, Његош, Мајка, Добрица Ћосић, Вера Павладољска…

Уз песме Сента, Србија, Кокошка, Речи, Два брата, Жена, Чвор, Последња жеља, На гробу оца Јустина, Пуста земља, Нације, Јаблан, Умирење (песма о очевим костима) – била је ово изузетна духовна и песничка гозба.

Текст и фото: В. Раонић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.