БЕТОВЕН МАРАТОН У НЕДЕЉУ – НОВОСАДСКА ТВРЋАВА

Један од највећих и најзначајнијих догађаја ове године у свету класичне музике, „Бетовен маратон”, који ће бити одржан у недељу, 26. јуна и који подразумева веома ретку прилику да се све симфоније изведу у једном дану, своју кулминацију доживеће на Петроварадинској тврђави у 20 сати и 22 минута, под ведрим небом, на бини код новосадске Академије уметности.

Идејни творац овог пројекта и диригент Габријел Фелц, током готово целог дана дириговаће двема филхармонијама – Београдској и Дортмундској, које ће најпре наизменично извести осам симфонија у Градској концертној дворани, док ће за извођење Девете симфоније и чувене „Оде радости” на Петроварадинској тврђави предводити више од 200 музичара: заједно Београдску и Дортмундску филхармонију, Словачки филхармонијски хор и четворо солиста — Ану Малеша-Кутни, Михаелу Зелингер, Јанг Во Ким и Роберту Борк.

 „Девета симфонија” на Тврђави – улаз слободан

Последњи концерт на Петроварадинској тврђави бесплатан је, а улаз за грађанство биће са стране Ловотурса. Контроле ће се налазити са леве стране када се прође велика капија, ка месту где ће се налазити и бина. Због великог интересовања и ограниченог броја места, саветујемо посетиоцима да дођу раније, како би се избегле гужве. На концерту ће бити постављени и шанкови с освежењем. Препорука је да се користе постојећа паркинг места у околини Подграђа и Ловотурса, с обзиром на то да ће саобраћај привремено бити измењен од Прерадовићеве улице (од Ловотурса) и на путу ка Петроварадинској тврђави. Привремено се ограничава пролаз постојећом једносмерном саобраћајницом од горњег платоа до Каменичког пута и та веза се привремено претвара у двосмерну уз контролу пролаза од стране организатора.

Првих осам симфонија у Градској концертној дворани – улазнице у Гигс Тикс-у

Пре бесплатног концерта на Тврђави, Београдска и Дортмундска филхармонија ће, у оквиру Бетовен маратона, 26. јуна од јутарњих до вечерњих сати, са више пауза, у Градској концертној дворани у Новом Саду наизменично извести првих осам симфонија. Улазнице за први концерт у Градској концертној дворани доступне су у целокупној продајној мрежи Гигс Тикс, док су за преостала три распродате.

10 часова – Симфонија бр. 1 и Симфонија бр. 2, Дортмундска филхармонија

12.30 часова – Симфонија бр. 3 и Симфонија бр. 4, Београдска филхармонија

15 часова – Симфонија бр. 5 и Симфонија бр. 6, Дортмундска филхармонија

17.30 часова – Симфонија бр. 7 и Симфонија бр. 8, Београдска филхармонија

„Бетовен маратон” је један од најзначанијих пројеката програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе. „Тврђава мира” бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица трагајући за културом мира и до 17. јула угостиће више од 1500 уметника кроз готово 150 програма.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације у вези с догађајима Европске престонице културе можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Извор: novisad2022.rs

ФОТО. В. Величковић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *