„БЕЛА ГОЛУБИЦА“ У МАТИЦИ СРПСКОЈ ЗА БУИСОНА, БЕЋКОВИЋА И СТУДЕНТЕ

У Матици Српској уручена признања Тесла глобал форума: уреднику париског „Фигароа“ Жан Криштоф Буисону, књижевнику Матији Бећковићу и студентској екипи ФТН-а из Новог Сада првацима Европе у роботици.
На рођендан Николе Тесле у Матици Српској седму годину заредом Тесла глобал форум додељује признања личностима која су својим јавним радом допринеле афирмацији укупног стваралаштва Николе Тесле и који су руководећи се његовим хуманистичким начелима показали непоколебљив, оригиналан и храбар приступ у свом професионалном раду. Примајући Белу голубицу, највеће признање Тесла глобал форума од Игумана манастира Шишатовца оца Андреја, други човек париског „Фигароа“ Жан Криштоф Буисон рекао је да је пре петнаест година у Паризу основао удружење пријатеља Николе Тесле са жељом да се у Француској литератури Тесла убудуће не води као Хрват само зато што је рођен у Смиљану, већ да јавност буде упозната са чињеницом да је Никола Тесла Србин. „Почетком рата у Југославији и током бомбардовања НАТО пакта медији у Француској су најгоре писали о Србима, сада је то промењено и јавност почиње да схвата да су Срби на Косову и Метохији жртве“, нагласио је Буисон, истичући да су Француска и Србија поново браћа по оружју из Првог Светског рата и пријатељи.
Примајући Белу голубицу, песник Матија Бећковић рекао је да није случајно што се такво признање додељује у Новом Саду, родном месту Јована Јовановића – Змаја, који је за Теслу био највећи од свих песника.
„Када је на Нијагари направио хидроцентралу неонским цевима је исписао име Змај!“
Бећковић је истакао да је Тесла преводио Змајеве песме и да је у предговору цитирао Гетеа по коме је Српска народна поезија равна Старогрчком епском стваралаштву. Пријатељство Тесле и Змаја, према Бећковићу заслужује заједнички споменик за ова два наша великана у Новом Саду.
Признање Тесла глобал фопрума примила је и екипа „ПМГ Роботикс“ са ФТН-а из Новог Сада која је недавно освојила првенство Европе у роботици. Признање је уручено члану тима Желимиру Тришићу, који је обећао да ће студенти на трагу генијалног Тесле бити инспирисани да наставе са вредним радом и резултатима којима се дичи Србија.
У име домаћина, председник Матице Српске др Драган Станић, истичући везе Николе Тесле са нашом најстаријом установом, истакао је да је Тесла неисцрпна инспирација за све који желе да мисле неспутано и да је Тесла човечанству показао да су границе људског ума несагледиве.
На свечаности у Матици Српској говорио је и директор представништва Републике Српске у Београду, Млађен Цицовић као ранији добитник Беле голубице. Он је истакао значај признања Тесла глобал форума, која се у „поплави“ разних награда, издвајају по именима добитника и самим тим подстичу младе људе на стваралаштво.
На овогодишњем, седмом Тесла глобал форуму учествовало је преко стотину научника, уметника и јавних личности, чија је интерактивна предавања пратило стотинак студената из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Северне Македоније, међу којима и студенти са Косова и Метохије и најпрестижнијих светских универзитета.
Претходних дана Беле голубице, у манастиру Шишатовац уручене су: књижевнику Владимиру Кецмановићу, директору Српске куће у Подгорици и новинару Гојку Раичевићу и председнику Савеза новинара Русије Владимиру Соловјеву.
Тесла глобал форум завршава се Тесла релијем електричних аутомобила од 12. до 14. јула у Новом Саду.
Извор и фото.: ТВ АРС МЕДИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.