microsoft games for windows live windows 10 doctor operation games free for pc intune company portal download windows 10 windows 7 pro repair disk iso free free trial adobe illustrator cs5 free microsoft.practices.enterprise library visual studio 2017 free autodesk revit 2018 error 1918 free logitech g25 profiler download windows 10
Налазите се овде
Почетна > Друштво > БАЧКИ ЈАРАК И ТЕМЕРИН ДОМАЋИНИ ДЕЦИ ИЗ МЕТОХИЈЕ

БАЧКИ ЈАРАК И ТЕМЕРИН ДОМАЋИНИ ДЕЦИ ИЗ МЕТОХИЈЕ

Старији основци из Ораховца и Велике Хоче у Метохији, драги су гости Бачког Јарка и Темерина. У понедељак, 8. августа 2022. допутовало је 24 дечака и девојчице из Ораховца и Велике Хоче у пратњи три одрасле особе. Децу су са великим узбуђењем и радошћу у породице примили родитељи њихових вршњака надомак Новог Сада уз велику подршку општине Темерин и председника Младена Зеца са сарадницима.

Првог дана боравка, гости су имали пријем у новој згради РТВ где је домаћин била Маријана Дивљак, директорица дирекције за управљање непокретностима РТВ-а. Том приликом су малишани видели како се праве радијске и тв емисије, посетили су шминкерницу, режију и монтажу, одушевили се феноменалном панорамом Новог Сада из деск центра на последњем спрату најмодерније телевизије у Србији, те почашћени соком и колачем у кантини ове медијске куће. На питање уредника радијске емисије на мањинском језику каква је сутуација на КИМ, чули смо потресну информацију да програма на српском језику има минимално или нема уопште.

Након тога су ђаци посетили Петроварадинску тврђаву, нешто касније и Сремске Карловце где су попили воде са чесме Четири лава, погодили које су то тачно композизије Паје Јовановића у саборној Цркви Светог Николе, бацили су поглед на равну Бачку са видиковца где је споменик песнику Душку Трифуновићу. Клацкали су се испод највећег дрвета платана под заштитом државе код доње цркве у Сремским Карловцима. Потом су имали слободно време у Тржном центру Променада и шетњу кроз пешачку зону Новог Сада. Идеја је била да дан буде опуштен и препуштен њима, без неке прецизне сатнице и обавезе, више за радост, слободу и истраживање.

Среда је проведена за уживање на темеринским базенима где су склопљена познанства са локалним децом. Биће организован биоскоп јер има деце која нису имала искуство биоскопа. Имаће и пловидбу катамараном по речици Јегричкој. Риболовци су предложили заједничко пецање и након тога припремање оброка, биће и караоке журка. У петак ће гостима бити последњи дан боравка на северу Србије када ће имати пријем код председника општине Темерин. У суботу ће ученици и пратиоци након доручка кренути својим кућама, чули смо и да ће добити поклоне.

Посета је реализована на идеју познатог хочанског винара Срђана Петровића приликом хуманитарног боравка путника из Новог Сада на КиМ у мају месецу ове године. На његов предлог, истог момента се кренуло у разраду и реализацију. Идеје и предлози су стизали од многих добрих људи из Војводине, а како у овај кратки боравак неће моћи све предложено да стане, надамо се је ова посета само прва у низу.  За наредне посете очекујемо и садашње али и малишане који нису сада дошли.

Посету су омогућили су општина Ораховац и општина Темерин за превоз на локалу и целој релацији, као и породице домаћини и донатори из Војводине. За организацију ове предивне посете побринули су се Оливера Грбић и њен Женски одбојкашки клуб „Грбић” који 20 година ради у Бачком Јарку, са искуством у реализовању кампова деце сличног узраста.

Текст и фото: В. Раонић;

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Top