АУТОРСКО ПРЕДАВАЊЕ О ТАПИСЕРИЈАМА МИЛИЦЕ ЗОРИЋ

У четвртак, 19. септембра  у 19 часова биће одржано ауторском тумачење поставке „Традиција и мит као инспирација“.
Предавач ће бити Милица Орловић Чобанов, Спомен-збирка Павла Бељанског у сарадњи са  Маријом Габнаи, Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик.
Ауторско предавање Милице Орловић Чобанов одржаће се у склопу пратећег програма изложбе, у сарадњи са Маријом Габнаи тумачем на знаковном језику, са фокусом на причу о животу и делу познате таписеристкиње. Њено путовање кроз свет примењене уметности није трајало дуго, али је допринос био одлучујући за обнову југословенске таписерије. Уметнички је прво почела да се изражава литерарно, уобличавајући теме које су је заокупљале кроз приповедачке форме. Међутим, тек у зрелим годинама, од 1957. године определила се за таписерију као ликовни израз. Окосницу и константу њеног богатог опуса, аутентичног и независног од традиционалног поимања овог медија, чини сугестивно наглашавање нарави, стања и судбине човека.
О ИЗЛОЖБИ:
До 27. октобра 2019, у Спомен-збирци Павла Бељанског отворена је изложба „Таписерије  Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“, ауторке Милице Орловић Чобанов. У оквиру  реализације остварена је сарадња са легатима Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у окриљу београдског Музеја савремене уметности, то јест Музеја Семберије у Бијељини, као и сарадња са Музејем примењене уметности, те Управом за заједничке послове републичких органа Владе ,Републике Србије. Намера је била да изложба добије карактер ретроспективе, којом се валоризује аутентичан допринос Милице Зорић у националној модерној уметности и указује на јединствено место опуса ауторке у историји југословенског модернизма. Изложба приказује 28 таписерија (период 1958–1971), као и богату архивску грађу. Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, у оквиру програмске платформе Калеидоскоп културе.
Изложбу прати репрезентативан каталог и богат програм у виду стручних тумачења поставке, предавања уз тумача за знаковни језик, креативних радионица, као и тактилнa поставкa намењенa слепим и слабовидим особама. Након представљања у Новом Саду изложба гостује у Музеју Семберије у Бијељини (4. новембар – 6. децембар 2019), у оквиру манифестације Вишњићеви дани.
Извор: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *