ARGENTINSKI SVETAC OTVARA NOVI SAD FILM FESTIVAL: POČELA PRODAJA ULAZNICA

Internacionalna premijera argentinskog filma El Santo, čiji je reditelj višestruko nagrađivani Augustin Carbonere, otvara prvi internacionalni Novi Sad film festival 22. septembra, a projekcija će biti održana u Srpskom narodnom pozorištu. El Santo je na prestižnom festivalu BAFICI u Buenos Ajresu osvojio čak pet nagrada, a od strane filmske kritike okarakterisan je kao hrabri iskorak u moru bioskopskih ostvarenja. Reditelj Augustin Carbonere i producentkinja njegovog filma, Eva Padro Alcazar, ovom prilikom će i posetiti Novi Sad kao gosti Novi Sad film festivala.

Do 24. septembra u okviru internacionalne takmičarske selekcije publika će imati priliku da pogleda regionalne premijere filmova sa različitih krajeva sveta. Među njima su i francuski After Entonija Lapie, premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinale festivalu, prvi litvanski horor Pensive Jonasa Trukanasa, izuzetno uspešan na blagajnama širom SAD, japanski diptih Mitsuki, Sekai rediteljke Marine Tsukade, čiji je jedan deo premijerno prikazan u Osaki, a drugi u Roterdamu, hrvatski kandidat za Oskara i aktuelni kandidat za EFA nagradu – film Sigurno mjesto Juraja Lerotića, kao i srpski bioskopski hit Indigo kristal, debitantsko ostvarenje Luke Mihailovića. Celokupan program nalazi se sajtu Novi Sad film festivala.

Prodaja ulaznica za Novi Sad film festival počinje danas, 12. septembra, onlajn i na svim prodajnim mestima Gigstix-a. Ulaznica košta 600 dinara i važi za sve projekcije od 22. do 24. septembra.

Koncert Urbana&4 sa gudačkim sastavom Camerata Novi Sad iz tehničkih razloga je pomeren 24. septembar u 20 sati i 30 minuta u Srpskom narodnom pozorištu.

Ko su još konkurenti u ovom filmskom ringu?

Takmičarska selekcija obuhvata i Best Pitch selekciju, za koji je raspisan konkurs, a koja je posvećena filmskim projektima u fazi produkcije ili postprodukcije, kako bi im bila pružena adekvatna podrška za finale realizacije. Na čelu Best Pitch selekcije, tačnije, u ulozi predsednika žirija, biće holivudska zvezda Džon Sevidž. Pobedničkom filmskom projektu selekcije Best pitch biće uručena nagrada u iznosu od 1.000.000 dinara. Partner ovogodišnje selekcije Best Pitch je Schweppes. Osim pomenute, Novi Sad film festival donosi još dve takmičarske selekcije – regionalnu selekciju studentskog filma, gde će se za nagradu boriti filmovi iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i selekciju Četvrtak u školi koja predstavlja nacionalnu selekciju srednjoškolskog kratkometražnog filma. Upravo srednjoškolska selekcija pravi uvod u sam Novi Sad film festival, projekcijama koje će biti održane u gimnaziji „Laza Kostić”. Partner studentske i srednjoškolske filmske selekcije je Converse.

Revijalni program donosi…

Revijalni program počinje selekcijom A Sad Novi koja je posvećena novim filmovima realizovanim na teritoriji Novog Sada i autorima čiji su život i rad vezani za ovaj grad. Otvoriće je specijalna filmska projekcija u Areni Cineplex – 21. septembra, višestruko međunarodno nagrađivani film „Kristina“ reditelja Nikole Spasića. Ovim će otpočeti bioskopska distribucija ovog filma. Ulaznice za ovaj film prodavaće se na blagajni bioskopa Arena Cineplex, što predstavlja izuzetak u odnosu na ostatak filmskog programa za koji se ulaznice kupuju putem Gigstix-a. Pored ove selekcije, publika će uživati i u selekcijama kao što su Eko film, filmski omaž Žanu Liku Godaru, zatim u selekciji italijanskih filmova, a tu je i nezaobilazni dečji program koji donosi animirane filmove za najmlađu publiku festivala.

Pod sloganom Uleti u platno, Novosađani i njihovi gosti će u okviru Novi Sad film festivala imati priliku da pogledaju više od 20 filmova, u više od osam selekcija, i to u Srpskom narodnom pozorištu, Kulturnom centru Novog Sada, Areni Cineplex, gimnaziji „Laza Kostić”, knjižari Zenit books i u Kulturnoj stanici Svilara.

Prvo izdanje internacionalnog Novi Sad film festivala obuhvata i razgovore nakon filmskih projekcija, koji će biti održani 23. i 24. septembra u Kulturnom centru Novog Sada, pa će tako publika imati priliku da čuje i o samom nastanku filmova i o procesu rada autorske ekipe.

Muzički program festivala donosi žanrovski različite izvođače, te će nastupiti di-džej Kristijan Molnar, grupa Vrooom, dok će festival biti zatvorenom popularnom žurkom Ljubav,24. septembra u klubu Trema. Sve informacije o programu i svim učesnicima pronađite na sajtu, Fejsbuk i Instagram profilu Novi Sad film festivala

Izvor: TV Ars Medija

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *